135 mesures i 13,6 milions contra la violència masclista

El títol de l’article l’he copiat de la portada d’un diari del dissabte 12 de novembre. Crec que és la primera vegada que una notícia, en positiu, sobre la lluita contra les violències masclista, mereix una portada. Aquest és el camí.

El Consell de Govern del divendres 11 de novembre aprovà el Pla de mesures contra les violències masclistes per al període 2017-2020. Un pla amb assignació pressupostària de 13,6 milions d’euros. Una proposta que implica les 10 Conselleries del Govern de les Illes Balears. El trobareu al web de l’Institut Balear de la Dona, el 24 de novembre.

Un pla ambiciós, amb 135 mesures dividides en sis gran línies estratègiques: Promoció de la igualtat i prevenció entre els joves. Atenció integral per a dones que pateixen o han patit violències masclistes i les seves filles i fills. Avançament cap a una cultura més igualitària. Espais d’oci lliures de violències masclistes. Entorn de treball lliures de violències masclistes. Creació i foment d’espais de participació.

Línies estratègiques que, com veis, van des de la prevenció i la promoció de la igualtat en els joves fins a l’àmbit laboral, des de l’atenció integral per a dones, i els seus fills i filles, que han patit o pateixen violències fins avançar cap a una cultura més igualitària. I no oblidem, espais d’oci lliures de violències i espais laborals lliures d’assetjaments.

Es pretén que tota la societat hi sigui present, amb un manifest que sortirà el 24, abans del 25 dia mundial contra les violències cap a les dones. No només es demana una signatura, també un compromís. Una interpel·lació a la societat en el seu conjunt. Molt encertadament aquesta ve encapçalada amb el compromís de tot el Govern de les nostres Illes, amb l’aprovació del Pla.

Ara, institucions, partits polítics, sindicats, col·legis professionals, associacions veïnals, de pares i mares, esportives… la societat que participa en algun àmbit també ha de mostrar el seu compromís. I persones individualment, i col·lectius com comunitats de propietaris, o confraries, o associacions empresarials, gremials… on hi hagi un col·lectiu humà està interpel·lat pel Pacte.

El compromís s’ha de fer públic i s’ha de mostrar les passes a fer. Sense presses, és cert, però sense pauses, sense la sensació d’haver fet un acte puntual, amb foto o sense, i després oblidat.

Només així, amb voluntat, amb perseverança, podrem implicar la societat illenca, i no només de Mallorca també de la resta d’illes, perquè el problema és social. Les violències masclistes les pateixen les dones pel fet d’ésser-ho, però el problema és de tota la societat que manté les actituds patriarcals en molts àmbits públics. La mentalitat que considera les dones objectes de plaer, per damunt de la seva condició de persones. La mentalitat que fa acudits i riu de les actituds violentes de submissió en les relacions afectives. La mentalitat patriarcal arrelada en les relacions laborals que permet que el cap consideri les treballadores dignes d’un cop al cul quan passa per devora, o altres exemples d’assetjament jugant amb la superioritat que li dóna el càrrec en l’empresa.

 

Enhorabona per la Directora de l’Institut Balear de la Dona i tot el seu equip, per haver aconseguit aquest compromís present als Acords pel Canvi. Enhorabona al Govern de les Illes Balears en el seu conjunt per dur a terme el pacte signat en tan poc temps.

El 25 de novembre sortirem al carrer, com cada any, reclamant la fi de les violències masclistes. Tenint present les víctimes que han perdut la seva vida. Enguany amb més confiança amb els nostres representants polítics que demostren el seu compromís amb aquesta lluita.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *