5.000 milions, d’on?

Una vegada liquidat el secretari general del PSOE que es negava investir a Mariano Rajoy, sembla que tot torna a la normalitat.  El somriure del president en funcions és del tot revelador, les declaracions mil·limètricament calculades i l’actitud de la nova oposició socialista, ens fa pensar que no hi haurà terceres eleccions i acabarem l’any amb un nou govern del PP presidit pel Rajoy de sempre.

Sens dubte Europa ha intervingut perquè tot fos així. L’exemple espanyol no podia ser un precedent per altres estats que com el nostre han incomplert les fortes exigències de contenció del dèficit públic, imposades pels països durs de la Comissió Europea: Alemanya, Holanda, Àustria i Finlàndia fonamentalment.

Esbrinar el full de ruta no és gaire complicat:

1r. Aquesta setmana el govern Espanyol ha de presentar els nous pressuposts generals a la Comissió Europea, no passin pena, enviaran els actuals amb una sol·licitud de pròrroga, per descomptat no seran acceptats i es fixarà un nou termini per a la seva correcció a la baixa.

2n. Possiblement en aquests moments ja s’estiguin establint contactes entre socialistes i populars sobre les condicions d’abstenció per a la investidura de Rajoy, amb el rerefons del desastre que suposarien per al PSOE unes noves eleccions. Donin per fet una abstenció socialista, per activa o per passiva, tant a la investidura de Rajoy com als PGE del 2017.

3r. Conformat el nou govern i corregits els PGE a la baixa, amb una retallada de 5.000 milions, la Comissió Europea ens aprovarà la nova previsió de dèficit.

Tota aquesta sèrie d’esdeveniments i tacticisme polític no ens hauria de suposar cap malson, si no fos perquè els cinc mil milions no sortiran ni de les butxaques socialistes, ni de les dels populars, sortiran de les de vostès i meves. I és aquí on formulam la pregunta:  de quina forma retallarà el govern cinc mil milions dels pressuposts?

Crec que hem acumulat força experiència als darrers anys sobre el que suposa conjugar dintre  la mateixa frase les paraules govern popular i disminució del dèficit. Prepari’ns  a unes noves retallades en despesa per a Educació, Sanitat i polítiques socials. La inversió caurà novament sota mínims i el sou dels empleats públics…. se n’haurien de donar per satisfets si queda novament congelat.

Però uns pressuposts no es quadren solament retallant la despesa, alhora s’han d’incrementar els ingressos, i quins són els únics ingressos de l’Estat?, els impostos!  Prepari’ns també per a una nova pujada dels tributs, especialment l’IVA i l’IBI.

Tornarem a viure situacions semblants a les del 2011, amb una única diferència: els del Partit Popular tenen 50 diputats menys que fa cinc anys, no disposen ni de prop de la majoria absoluta,  en canvi treuen pit i semblen els grans vencedors de l’escena política estatal.

Qualcú no pensava que la guerra interna socialista ens acabaria afectant a tots?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *