A la coa d’Europa en justícia social

La Fundació Bertelsmann acaba de publicar el seu darrer informe sobre justícia social a Europa, i l’estat espanyol no en surt especialment ben parat. El denominat Índex de Justícia Social s’elabora en base a una trentena d’indicadors i fa una comparativa entre els 28 estats de la Unió Europea a través de sis dimensions: prevenció de la pobresa, educació equitativa, accés al mercat de treball, cohesió social i no discriminació, salut i justícia intergeneracional.

Europa, diu l’informe (aquí, en anglès), s’està recuperant lentament de la crisi econòmica i financera, a causa de la tendència a l’alça que es registra en el mercat laboral. En comparació amb el 2013, moltes més persones exerceixen una activitat remunerada. No obstant això, el percentatge de persones que, tot i tenir una feina a temps complet, no en poden viure ha augmentat lleugerament. A això cal afegir que, especialment, els nens i joves es beneficien massa poc de la recuperació econòmica. Particularment en els països en crisi del sud d’Europa, el percentatge de joves amb risc de pobresa o exclusió social continua sent elevat.

No obstant això, la tendència a l’alça en el mercat laboral no va acompanyada d’una disminució significativa del risc de pobresa, una terrible paradoxa que ja hem denunciat en nombroses ocasions en aquest Periscopi. Segons la fundació, un de cada quatre ciutadans de la UE es troba en risc de pobresa o exclusió social. Els motius d’aquesta situació són, entre altres, un creixent sector de salaris baixos i una divisió dels mercats laborals en formes regulars i atípiques d’ocupació (vegeu l’editorial d’ahir). La consolidació d’aquest fenomen del treballador pobre ens hauria de preocupar a tots, doncs les persones afectades estan excloses d’una participació social plena, el que afecta no només a les seves famílies, sinó a la societat en el seu conjunt. En paraules del president de la Fundació Bertelsmann, això acabarà soscavant la legitimitat del nostre ordre econòmic i social.

La classificació d’Espanya en l’Índex de Justícia Social ha empitjorat des de la primera edició de 2008, i ocupa el tercer lloc per la coa. Tot i els símptomes de recuperació de la brutal recessió, no està garantit un ampli accés al mercat laboral i, a més,  aquest es troba lluny de ser inclusiu. De nou, la fundació alerta que a manca de perspectives segures per a un nombre tan important de treballadors amenaça amb tenir enormes conseqüències socials i econòmiques. De veres volem seguir transitant aquesta senda de recuperació sense justícia social?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *