Abandonament escolar

Vaig llegir una entrevista de la periodista Mar Ferragut a la consellera Joana Maria Camps. La consellera li digué que el seu objectiu és combatre el 30% d’abandonament escolar de Balears. Es veu que Camps va insistir amb aquest propòsit: “un dato que repite varias veces”, remarca la periodista. A la Consellera Camps la preocupa molt, l’abandonament escolar. Almenys això és el que va voler fer avinent a l’interviu.

S’ha escrit molt sobre l’abandonament escolar; però com passa amb gairebé tots els temes educatius cal separar el blat de la palla. Opinions sobre el tema n’hi ha a balquena; ja saben vostès que de futbol i d’educació en aquest país nostre tothom n’és especialista. Treballs consistents basats en evidències, en canvi, n’hi ha molts menys. A trets generals, els enfocaments seriosos són de dos tipus: els que pretenen destriar els factors de risc de l’abandonament i els que es centren en dissenyar, executar i verificar programes i projectes orientats a combatre aquests factors, ja sigui des d’una perspectiva preventiva o de solució.

Una revisió sistemàtica del que s’ha publicat sobre el tema feta en el marc del NDPC –un centre americà que és de referència sobre el problema de l’abandonament– va identificar els 25 principals factors de risc. Van des d’elements familiars –com ara el baix nivell educatiu dels pares o l’estatus econòmic de les famílies– fins al baix rendiment acadèmic o falta d’expectatives educatives. També els diré que el NDPC ha proposat 15 estratègies efectives que poden fer disminuir els índexs d’abandonament. Són estratègies que van des de la promoció de l’educació infantil fins a models alternatius d’escolarització. Una de les estratègies proposades pel NDPC fa referència a les reformes escolars. Ara bé, també diu que perquè les reformes siguin exitoses han de gaudir de consens.

Record que en una altra ocasió la Consellera va manifestar que ella sabia poca cosa sobre educació. Vol dir això que, a no ser que aprengui solfa, haurà de cantar d’oïda. Potser ja li ha arribat, a l’oïda, que les causes de l’abandonament escolar són múltiples, variades i interrelacionades. Faria bé, si en vol aprendre, de demanar al seu staff que li passi un llistat de programes i projectes que es duen a terme a Balears per combatre l’abandonament. Si la seva demanda té resposta potser quedi astorada de saber que per apagar l’incendi que diu que tant la preocupa no hi ha més de quatre poals d’aigua que amb les retallades ja són mig buits. És probable que li dictin que ha de dir que la causa de tot plegat és la immersió lingüística. Aleshores és quan els quatre poals mig buits d’aigua es transformen en quatre bidons de gasolina.

Amb arguments no contrastats, sense la complicitat del professorat i pegant foc no s’arregla res. Tampoc l’abandonament escolar. Però, això sí, aquest és un tema que la preocupa molt, a la Consellera. No tenc evidències per dubtar de la seva paraula. Però sí qualque indici.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *