Alerta amb les pensions!

Factor de Sostenibilitat, Pacte de Toledo, Fons de Reserva, Índex de Revalorització de les Pensions, Índex de Preus del Consum, etc.  Tots aquests termes que ens sonen tan llunyans, tenen molta importància per a tots vostès i encara més, si vostè amic lector, és pensionista o aspira a ser-ho qualque dia.

Enguany per primera vegada els nostres pensionistes perdran poder adquisitiu. Recordem que des que el PP eliminà la revalorització automàtica de les pensions segons l’IPC, aquestes tan sols han apujat un 0,25% cada any. Una quantitat que ratlla el ridícul.  Ridícul que es transforma en indignació, quan la ministra Fátima Báñez presumeix de no haver congelat mai les pensions a canvi d’aquest miserable increment.

Doncs bé, així i tot amb aquestes mínimes pujades, els nostres pensionistes es beneficiaven de l’únic factor que els ha bufat a favor durant la crisi, que no és altra que la deflació dels preus que hem patit als darrers anys, com a conseqüència de les polítiques econòmiques de Mariano Rajoy.  Això feia que els pensionistes no notessin molt la pèrdua de poder adquisitiu respecte a la mísera pujada.

Però aquest panorama canvia aquest mes, el Govern preveu un IPC de l’1% per al 2016, i les pensions apujaran el pírric 0,25% de cada any. Això significa que els pensionistes, uns dels eslavons més febles de la nostra societat seran una mica més pobres. A partir d’ara amb la tímida recuperació econòmica aquesta escletxa se n’anirà engrandint cada any una mica més.

La tan lloada recuperació econòmica no és tant, els treballadors contractats i les empreses, no poden aportar els recursos que el sistema necessita per poder mantenir les actuals pensions. El Fons de Reserva pràcticament està esgotat, sense perspectiva de recuperació i el Govern l’únic que fa és posar un esparadrap sobre la ferida.

El panorama no és gens positiu, a partir de l’any 2019 s’aplicarà el denominat Factor de Sostenibilitat, la qual cosa significa, que les noves pensions es calcularan en funció de la situació econòmica i social d’Espanya i no només sobre les quantitats i anys cotitzats durant la vida laboral.

El nou factor tindrà en compte l’esperança de vida del nou jubilat i donat que aquesta cada vegada és més alta, el que farà la Seguretat Social és fer una espècie de repartiment de la totalitat dels diners que hauria de cobrar el nou jubilat al llarg del que li queda de vida, per tal de pagar-li menys cada mes durant més temps. I això no és tot, també entrarà en joc el Factor de Revalorització Anual, que afectarà els actuals i futurs pensionistes, aquest factor lligarà la pujada anual de les pensions a les arques públiques, de tal manera que les pensions només s’incrementaran si apugen els ingressos del sistema.

Com poden veure vostès, tot són voltes i piruetes econòmiques, per tal de disminuir la despesa en pensions dels actuals i futurs jubilats. La solució?, aquesta passa per una diversificació i augment de l’Economia, l’increment de la natalitat, i apujar també el salari mínim. Tot plegat sembla difícil, però el que és difícil és tenir governants que sàpiguen explicar el problema i assumir el repte, en comptes de maquillar-lo contínuament.

Per cert, les pensions espanyoles són les més baixes dels països del nostre entorn, i saben vostès quina és la comunitat autònoma amb la pensió mitjana més baixa de totes? Cada dia hi caminen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *