Anàlisi i previsió de la situació laboral a Balears

Sota aquest títol els hi vull donar la meva visió del que està succeint a nivell laboral a la nostra comunitat a més de fer-los una previsió del que tal vegada pugui ocórrer els pròxims anys.

Darrerament es publiquen enquestes on es ressalta l’augment de passatgers i per tant de turistes que visiten la nostra terra. Malauradament, per entendre-ne la transcendència, aquesta dada s’ha de situar dins un context general i lògicament econòmic.

Efectivament les xifres als aeroports balears als dos darrers mesos han estat molt bones, però si les analitzem al llarg de tot l’any veiem que Menorca baixa un 1,2% respecte al 2011, Eivissa -0,3% i Palma es troba al mateix punt que al 31 d’agost de 2011. Això significa que el període comprés de gener a maig ha estat negatiu, amb forts descens de visitants que llavors es recuperen al mesos de juliol i agost. És a dir, el nombre de turistes es manté, però es concentra més que mai als mesos d’estiu. I no tan sols no es camina cap a la tan debatuda desestacionalització, sinó tal vegada hem de començar a parlar de concentració estacional o econòmica. Especialment sagnant és el cas de Menorca amb davallades molt per sobre d’Eivissa i Mallorca, caldria parlar més de doble aïllament que de doble insularitat.

Les dades són les que són i, tot que poden ser qüestionables, són els mètodes que sempre s’han utilitzat per analitzar l’evolució de la temporada turística i de l’Economia de Balears. Aquestes xifres comencen a ser un punt de partida per comprendre per què no ha millorat la contractació laboral respecte l’any passat.

Els hotelers, amb certa lògica, tenen motius suficients per ser prudents i no augmentar les seves plantilles, alhora que milloren els seus processos i productes per tal d’evitar-ne el cost associat a un augment del nombre de treballadors, m’estalviaré fer judicis de valor i ètics, l’únic cert és que és lícit. Però hi ha més factors que s’han de valorar per la davallada de la contractació: l’estància mitjana dels turistes, el que es denomina “Pernoctacions als Establiments Hotelers” i el que es cobra per cada dia de estança “Índex de Preus Hotelers (IPH)”, sembla segons les darreres dades publicades per l’INE que no milloren respecte anys anteriors. L’estància mitjana d’un turista a les nostres illes és de 6 dies, lluny del 10 o 15 dies que sempre hem pensat.

La perspectiva si la tendència no canvia, no els hi vull enganar és negativa, continuarà evolucionant la “concentració estacional” amb tot el que això suposa per a la contractació laboral, i de forma especial sobre els fixos discontinus, és de preveure que s’escurci la duració de molts dels seus contractes cap els tres o quatre mesos al millors dels casos, amb les seves conseqüències per a la nostra Economia i per tant per a la cohesió social i de benestar que se’n deriva a la nostra comunitat. Mai no ha estat tan necessari que tots els poders polítics, econòmics i socials de Balears posin fil a l’agulla i afrontin d’una vegada els problemes estructurals que no ens permeten avançar. S’ha acabat romandre al poder sense aportar cap mesura de reactivació econòmica, creant alhora cortines de fum per evitar el debat sobre el futur de la nostra gent, tot i que la solució no és únicament política sí que és seva la responsabilitat dels nostres governant iniciar-la, ho faran?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *