Armengol blindarà Salut a l’Estatut d’Autonomia

El dia 21 d’abril, de la mà de Carmen Palomino, Patricia Gómez, Vicenç Thomas i Francina Armengol, es va presentar el programa de salut del Partit Socialista de les Illes Balears, en una trobada amb professionals del sector i associacions de pacients que vaig tenir l’oportunitat de coordinar jo mateix. Amb una notable participació de públic es varen anar desgranant tots els eixos principals del programa i posteriorment es va obrir un interessant debat on els ponents varen anar responent totes i cada una de les qüestions plantejades.

Carmen Palomino, candidata al Consell Insular de Mallorca, persona experta en gestió administrativa sobretot dins l’àmbit dels recursos humans, va basar la seva exposició en les propostes del Partit Socialista pel personal sanitari. Recuperar plantilles, recuperar drets perduts en aquesta legislatura, establir una carrera professional per a totes les categories que sigui capaç d’incentivar a tots els treballadors i treballadores.

Patricia Gómez, infermera, candidata a diputada del Parlament de les Illes Balears, experta en gestió sanitària i en docència i recerca a la que s’ha dedicat durant un bon grapat d’anys, va fer molt d’esment en les necessitats de les persones en salut i en desenvolupar estratègies per donar resposta a aquestes necessitats. Apostar clarament per les accions de promoció de la salut i prevenció de la malaltia, tan abandonades, i per Atenció Primària de Salut a qui li correspondrà liderar la estratègia d’atenció a les malalties cròniques on les infermeres han de desenvolupar un paper molt important. Destacar la necessitat d’impulsar el Pla d’accions dins l’àmbit soci sanitari que es va deixar preparat l’any 2011 i que ha estat abandonat en aquests quatre anys i destacar també la necessitat de implicar i recuperar l’ànim dels professionals, que haurà de ser a través del lideratge, els projectes de salut i la participació.

Vicenç Thomas, diputat, ex-conseller de salut i candidat a diputat del Parlament de les Illes Balears va destacar els aspectes més ideològics del programa polític, destacant la universalitat de l’atenció, la supressió del copagament de medicaments pels pensionistes i de la taxa per obtenir la targeta sanitària. Igualment centrant el seu parlament en les persones, recuperar drets com el de temps de demora en l’assistència, la figura del defensor dels usuaris de la sanitat i l’impuls a la llei d’atenció a les persones en procés de morir ja plantejada pel grup socialista en aquesta legislatura. Finalment va destacar l’aposta clara del Partit Socialista per la docència i la recerca i l’impuls que han de tenir en aquesta legislatura els estudis de grau de medicina, que tant es varen treballar la legislatura 2007-2011.

Finalment Francina Armengol va expressar el seu suport ferm i decidit als serveis públics, i entre ells els sanitaris; en una aposta clara per la salut de les persones va destacar la seva prioritat per dedicar esforços per recuperar tots aquells drets que des de 1986 va impulsar el Socialista Ernest Lluch, que creiem consolidats i que no pensàvem mai tenir que recuperar, en clara al•lusió al ja famós decret de la Ministra Mato, mal anomenat de sostenibilitat del sistema sanitari. Aposta important i novedosa es la proposta anunciada per F. Armengol de blindar per mitjà de l’estatut d’autonomia la cobertura universal de l’atenció sanitària i un finançament finalista per la sanitat. Va acabar la seva intervenció destacant que a l’inrevés dels partits de la dreta, els i les socialistes proposarem un impost progressiu del patrimoni per tal d’acurçar les diferències entre rics i pobres, i per obtenir el finançament suficient per dotar a les plantilles dels recursos necessaris i que no siguin damunt la classe mitjana ni els més humils sobre els qui recaiguin les retallades.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *