Artur Mas no és Catalunya

Jo no tinc cap dubte que Artur Mas s’equivoca. I això és el mateix que diuen les patronals catalanes i les cambres de comerç d’aquell territori. La qüestió és que Artur Mas pensa en clau política i emocional i els representants dels empresaris pensen en clau econòmica. Catalunya, des de la seva reconversió en comunitat autònoma, ha estat sempre governada per catalans, des de Josep Tarradelles fins el propi Artur Mas, i ha tingut al seu abast competències molt notables i avantatjoses respecta de moltes altres comunitats per ordenar el seu propi destí.

I aquets mateixos catalans, que son gent de llarga tradició empresarial, han dut a Catalunya al bord de la fallida, per un motiu senzill, perquè sempre han governat en clau política i no en clau econòmica i social, el mateix que estan fent ara. L’error d’Artur Mas no és pretendre la independència de Catalunya si no fer-ho des de una situació de precarietat econòmica que els ha obligat a demanar el rescat al govern central, entre altres coses per poder pagar els sous als funcionaris i atendre la càrrega dels 800.000 aturats que hi ha al principat.

Catalunya té el dret a aspirar a un estat propi, sempre que es compleixin tres condicions: que un nombre suficientment majoritari dels seus ciutadans així ho demanin; que la pregunta per determinar la certesa d’aquesta voluntat sigui clara i que es respectin els drets democràtics dels ciutadans durant tot el procés així com els drets de les minories. Això és, poc més o manco, el que diu la sentència del Tribunal de Quebec, tantes vagades citada pels sobiranistes catalans com exemple d’un país respectuós amb el dret a l’autodeterminació dels seus territoris.

El que volen Artur Mas i ara Oriol Jonqueres no és això. Els que ells volen és la declaració unilateral d’independència de Catalunya sense més suport que el de un referèndum i sense més garanties que les que ells decideixin. Jo, si fos d’ells, també en voldria separar de l’Espanya del Wert i del Rajoy i del Bono i de la Cospedal i de la de la Conferència Episcopal, però ho feria amb més seny. Així que, si és permès dir-ho, Artur Mas i Oriol Junqueres s’equivoquen, a no ser que el que vulguin fer sigui endur-se’n les terres i deixar el deutes pels cosins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *