Baixem El Periscopi, seguim a la resistència

El gener de 2015, ara fa just dos anys i mig, vaig començar a compartir idees amb totes vosaltres, de la mà d’El Periscopi, cada setmana. Moltes pàgines escrites, potser massa -algunes de terapèutiques, altres des de la indignació, la reflexió política, l’opinió personal o fins i tot el sentit de l’humor o la ironia que em pugui quedar-. I moltes pàgines més d’altra gent que de la mà d’aquest digital, de la Fundació Gadeso i de gent constant i inquieta com n’Andreu, en Rafel o en Toni han fet possible aquest nigul de pensament divers que configura la complexa constel·lació social i cultural illenca.

No hi ha tants espais on compartir reflexió més enllà d’una «actualitat» decidida per uns pocs, ni de fer-ho fugint de la immediatesa, ni amb opinions sovint contraposades i contradictòries: una de les millors maneres de lluitar contra el pensament únic.

Per això em fa pena que avui baixem el periscopi, un artefacte inventat fa segles i que s’ha fet servir al llarg de la història. Quan era infant mon pare me’n va fabricar un, amb cartó-pedra i uns trossos de mirall trencat, i el vaig gaudir ben molt, però crec que aquest l’enyoraré més. Diuen també que quan més s’han fet servir els periscopis va ser a la «guerra de trinxeres», durant la I Guerra Mundial.

I vaja, salvant les distàncies, vull pensar que baixam el periscopi, però seguim a la trinxera, a la resistència, cadascú a la seva manera. Diu Boaventura de Sousa Santos, un dels pensadors crítics actuals a qui més admir, que més que avantguarda hauríem de mirar de ser resistència. Perquè la resistència no té perquè ser just un espai on malviure o sobreviure al feixisme social i polític que ens envolta, sinó un espai de construcció d’alternatives, allà on ens nodrim de les reflexions compatides, allà on construïm coneixement col·lectiu que ens permeti canviar el present i albirar un futur diferent.

Idò això: baixem El Periscopi, però seguim a la resistència. Senzillament, gràcies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *