Banderes negres, la punta de l’iceberg

Ecologistes en Acció torna a realitzar una anàlisi sobre la situació ambiental de les costes i del nostre entorn litoral en el seu nou informe Banderes Negres 2016. A través d’aquest estudi, que podeu consultar aquí, es destaquen les zones amb pitjor estat ambiental de diverses localitats de l’Estat espanyol i les actuacions irresponsables per part d’administracions públiques, que han promogut la destrucció o posat en perill el nostre malparat litoral.

L’entitat denuncia les barbàries escomeses al nostre litoral i s’oposa-se a una imatge poc realista de la sostenibilitat dels ecosistemes costaners, com ara la que es persegueix amb la concessió d’unes banderes blaves que res tenen a veure amb un bon estat ambiental de les nostres platges. No es tracta de negar-se per principi a qualsevol actuació, però sí d’assenyalar les accions i actors que afavoreixen la destrucció dels valors naturals, socials i culturals de les nostres costes. L’informe recull la cinquantena de situacions que s’han considerat més greus, pels seus impactes en el medi ambient i en la sostenibilitat. En el cas de Balears, es destaquen la contaminació de la platja de Ciutat Jardí i la voluntat d’ampliar desmesuradament el Port del Molinar (si bé recull el primer projecte presentat, molt més «ambiciós» que l’actual, que també ha generat un ampli rebuig).

Per descomptat, i així ho reconeix Ecologistes en Acció, es podrien haver esmentat molts més casos arreu del litoral espanyol i balear, però s’han volgut homogeneïtzar dues problemàtiques vigents al llarg de les nostres costes: la contaminació i la mala gestió, de manera que s’ha triat el cas més emblemàtic per a cada un d’aquests factors en cada una de les províncies. De la mateixa manera, les propostes generals de millora se sintetitzen en poques paraules: aplicar mesures de protecció del medi costaner, entès aquest com un sistema en què el turisme massiu i l’ocupació de matèries i energies contaminants siguin reemplaçats per processos sostenibles i integrats en la dinàmica dels processos naturals.

És evident que la costa de les Illes Balears és un dels factors essencials en què es basa el nostre «èxit» turístic, i per aquest motiu la seva (sobre)explotació haria de figurar en una posició destacada en el debat, molt més ampli, sobre el nostre model de futur. La contaminació, la gestió dels recursos naturals i dels residus generats, la urbanització descontrolada, la ja insuportable pressió humana sobre les nostres illes… són elements a tenir molt en compte a l’hora de definir les bases del nostre benestar. No es tracta, com intenten alguns, de reduir la qüestió a turisme sí, turisme no, sinó de consensuar les línies mestres d’un projecte de futur basat en la diversificació, la sostenibilitat, la innovació i la conservació d’un recurs limitat i fràgil com és el territori. Perquè com bé diu l’informe esmentat, aquestes banderes negres només mostren la punta de l’iceberg que de la mala gestió que es continua fent del nostre litoral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *