Bauzá podria haver finançat la seva campanya al 2011 amb diner negre

Malgrat considerar-se que Matas s’hauria portat els seus diners a paradisos fiscals de diversos països, les quantitats cobrades en negre i suposadament per al partit (PP), es van quedar en els calaixos de les taules de despatx en efectiu milions d’euros. Aquests diners, sempre segons les recerques, haurien servit per a l’ús corrent. El gran desplegament electoral realitzat pel PP en 2011, amb José Ramón Bauzá com a candidat, va cridar l’atenció entre els partits de l’oposició a les illes, que no entenien la forma de tenir suport econòmic per realitzar semblant desplegament i despesa.

Segons les dades de les recerques que està manejant la Fiscalia Anticorrupció de Balears, l’expresident de la Comunitat (2003/2007), i ministre de medi ambient amb Aznar de 2000 a 2003, Jaume Matas, hauria demanat a les empreses adjudicatàries de totes les obres públiques realitzades a les illes el 3% de comissió per adjudicar-les tot el temps que va durar el seu mandat. També apunten les recerques al fet que la suma total cobrada d’aquesta forma il·legal per Matas sent President, ascendiria a una quantitat per determinar, que oscil·laria entre els 68 i 75 milions d’euros.

De la quantitat cobrada per Matas de forma irregular que està investigant fiscalia, prop del 10% del muntant total seria per al PP, en negre, que Jaume Matas era el responsable d’administrar i que, després de la derrota de 2007 i la seva marxa a EUA a l’empresa privada, hauria assignat a un altre o altres responsable perquè administrés. Fiscalia intenta esbrinar a qui o els qui els va encomanar Matas l’enverinat encàrrec.

En un document de vuit pàgines signat pel Capità en Cap de la Unitat de Policia Judicial de l’Institut Armat, Bartolomé de l’Amor, i incorporat al conegut com a cas Palma Arena, la Guàrdia Civil exposa que el també exministre es va apropiar de suborns procedents de concessions irregulars a diferents empreses i que aquests van ser desviats a paradisos fiscals i tercers països.

La fiscalia del Districte de Columbia únicament ha pogut localitzar el compte de Miami i no ha aportat dades sobre els altres dos dipòsits. Respecte al compte del United Bank, en la comissió rogatòria obra un requeriment de dades per part de Pegram i una resposta des del banc afirmant que “no ens consta com a client cap senyor Jaume Matas, ni en els comptes oberts ni en les tancades”. Sobre la tercera entitat de la qual va anar client l’exministre de medi ambient, el Sovereign Bank, la justícia nord-americana no reporta cap gestió.

Per acabar de complicar-ho tot, Rodrigo de Santos regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma de 2003 a 2007 i persona de la màxima confiança de Jaume Matas en el partit, ha confessat a la Fiscalia Anticorrupció fa ara uns anys que la reforma de la seu del Partit Popular de les Illes Balears la va pagar el constructor i promotor Antonio Pinal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *