Benvinguda primavera!

Ja és aquí la nova estació de l’any. Benvinguda amb bon temps i com sempre, acompanyat de les inevitables al·lèrgies… Benvinguda nova estació que omple els camps de colors i llum.

Tindrem canvis durant aquests mesos, són propis de l’època. Canvis que massa vegades ens afecten com a persones, «la primavera la sang altera» diuen en castellà i és ben cert. També és veritat que és a la primavera on més es nota el canvi climàtic, segons els científics. Més calor que abans, per exemple.

Preparem-nos per carregar-nos d’optimisme amb el canvi d’estació. Convé mantenir ben ple el nostre cervell d’optimisme de la voluntat. Del pessimisme de la intel·ligència en tenim molt, però no cal que ho inundi tot. Direu que l’optimisme en excés és irresponsable. No ho cregueu. És imprescindible per continuar dia a dia amb la tasca quotidiana. Sigui feina de guanyar doblers, sigui treball voluntari, sigui compromís polític i social.

Perquè és cert que tenim molts factors en contra i alguns a favor. Per exemple, els aires polítics que corren per la Unió Europea són majoritàriament de dretes conservadores. Però alguns a favor comencen a bufar, per exemple Holanda ens ha donat una alegria. Ha viscut unes eleccions amb augment de participació, ha arribat al 82% dels votants. Això és, la ciutadania conscient ha volgut dir la seva, aturar la xenofòbia, l’extrema dreta. Ha donat el seu suport a forces democràtiques, ha fet pujar el partit d’Els Verds de 4 a 14 representants.

També a Àustria fa uns mesos, en la repetició de l’elecció del President de la república els Verds superaren la dreta. Encara ens queda França, tan propera per una banda i tan llunyana per altra. Veurem, estic convençuda que també la ciutadania aturarà l’ascens de l’extrema dreta i els seus missatges xenòfobs, racistes.

Hem d’aconseguir crear més consciència ciutadana, més participació en els afers públics. Superar l’individualisme que ens duu a pensar que no cal moure un dit si no és per aconseguir un benefici immediat, pensar en col·lectiu i en respecte cap a l’altre no sempre és fàcil. Valorar el treball cooperatiu front al lideratge de persones tampoc està en la mentalitat d’aquelles persones que tenen responsabilitat sigui a les institucions, sigui a les empreses, a cooperatives, a escoles, a clubs esportius, en fi, sigui on sigui que hi trobem un col·lectiu.

I per altra banda ésser conscients de les nostres capacitats, dels encerts i les errades, tampoc és un exercici molt habitual. És més normal carregar les culpes als altres, pensar que nosaltres sempre ho fem bé. Convé pensar-hi, ens evitarem molts problemes i mals entesos.

Benvinguda la primavera, el bon temps. Aprofitem-lo no tant per fer «operacions estètiques» que ens martiritzen des dels mitjans de comunicació, dietes, gimnàs, per arribar a l’estiu «perfectes». Aprofitem la primavera per gaudir de més hores de sol, per compartir el nostre temps de lleure amb les amistats, per llegir amb llum natural. I no oblidem si hem de donar una mà fer-ho amb més bon humor i alegria. Que sempre són més rendibles que els seus contraris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *