Bon appétit! (II)

(ve d’un article anterior) El mateix sistema neoliberal ens ven com un gran èxit professional i de superació personal el cuiner que ha “treballat” una temporada en les condicions descrites en el reportatge i després ha assolit el somni de muntar un restaurant, però s’oblida de la majoria, d’aquells que s’han quedat en el camí i, ampliant el pla i fugint del glamour de les estrelles Michelin, dels que no tenen on triar, dels que han d’acceptar feines miserables i mal pagades perquè a la porta “n’hi ha mil que esperen”. El missatge ha calat, i ja és millor tenir una feina de merda que no tenir-ne, millor ser explotat sense cobrar esperant una oportunitat que no sabem si arribarà que somiar utopies, millor acceptar que això és el que hi ha que lluitar contra un enemic massa poderós.

Ja fa estona que moltes entitats alerten del perill que suposa seguir amb les polítiques actuals, que afirmen combatre la desigualtat però que la refermen, que diuen lluitar contra la pobresa però que han provocat que el fet de treballar ja no sigui una garantia per no caure-hi. En paraules del president d’EAPN, la xarxa europea contra la pobresa, estem començant a anomenar feina a qualsevol cosa, encara que sigui precària, inestable i mal pagada (o directament no remunerada, com en el cas dels cuiners).

El factor inclusiu del treball està desapareixent. Per això, quan escoltam l’inefable Mariano Rajoy i els seus acòlits felicitar-se per l’exemplar recuperació espanyola, hem de pensar sobre quins pilars es basa aquesta recuperació. O de veres volem consolidar un sistema que, com la cuina de Jordi Cruz, és inviable si tothom rep el que per justícia li correspon? Malament anam si per fer que la màquina funcioni hem de sacrificar a gran part de la població, si per garantir el progrés i el creixement d’alguns hem de condemnar a la majoria a la precarietat, l’explotació i la manca d’oportunitats.

Publicat a l’AraBalears (9-V-2017)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *