Breu entrevista a Jaume Ribas Seguí, Director General d’Innovació i Comunitat Educativa

Bon dia Jaume. Quins serveis donau des de la Direcció General d’Innovació i Comunitat Educativa?

Per una part tenim el Servei d’Innovació Educativa, el Servei de Suport Educatiu i d’Atenció a la Diversitat, el Servei de Tecnologies de la Informació a l’Educació (dotació de material informàtic en els centres educatius, connectivitat, etc.). També hem creat un Servei de Comunitat Educativa que no existia (ajudes a les famílies i Participació de la Comunitat Educativa), l’Institut de Primera Infància (educació de 0 a 3 anys) i l’Institut per a la Convivència i l’Èxit Escolar.

Quina situació vos vàreu trobar a la Conselleria d’Educació?

En el moment en que arribarem la situació era bastant complicada. Tant des de el punt de vista intern, perquè ens vàrem trobar amb moltes carències de recursos i serveis pràcticament desmantellats, com a des del punt de vista extern, per la necessitat de recuperar la confiança tant dels centres educatius, com del professorat, com de les famílies, com de tota la Comunitat Educativa.

En aquest sentit, la capacitat de diàleg que hem demostrat des de la Conselleria d’Educació ajuda a recuperar aquesta confiança perduda, encara que queda molta feina a fer.

A ningú se li escapa la limitació de recursos, tant econòmics com de personal que tenim a la nostra Comunitat Autònoma. Hem de plantejar les millores del Sistema Educatiu de manera realista i progressiva per consolidar els avanços sense perdre l’objectiu final d’una educació de qualitat i inclusiva.

Quines línies de treball heu iniciat?

Des del punt de vista d’Innovació Educativa, volem fomentar la posada en marxa de projectes innovadors en els centres, la difusió i el reconeixement dels projectes que ja existeixen i el debat pedagògic sobre l’educació del futur.

Sempre des d’una visió d’escola inclusiva, treballem en el desenvolupament del Decret d’Atenció a la Diversitat del 2011. Volem potenciar una atenció més individualitzada, adaptada a les necessitats educatives dels alumnes i també a les seves necessitats socials i econòmiques.

A més, volem impulsar l’educació de 0 a 3 anys, pel que hem recuperat les ajudes per les Escoletes de la Xarxa Pública amb un import d’un milió i mig d’euros. També volem potenciar les ajudes a les famílies incrementant el pressupost per ajudes de menjador escolar i els fons de llibres. A més, avançarem la convocatòria d’ajudes de menjador del curs 2016/2017 al mes d’abril per a que tots els beneficiaris les puguin gaudir a partir del mes de setembre sense avançar cap import.

Jaume, com encarareu la lluita contra l’assetjament escolar?

Des de l’Institut per a la Convivència s’està treballant en la formació, assessorament i sensibilització dels centres educatius cap aquesta problemàtica, facilitant l’elaboració dels plans de convivència. La principal feina és preventiva però també estem desenvolupant un protocol per actuar en els casos en que es sospiti que s’ha produït assetjament.

I ja per acabar, quins altres reptes teniu?

Els principals reptes són facilitar un canvi de metodologia en l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació per fer-ne un ús pedagògic més proper a la realitat de l’alumnat. Igualment volem impulsar la introducció de noves metodologies pedagògiques, sense oblidar la necessària inclusió educativa per arribar a les necessitats educatives de tot l’alumnat, independentment de la seva situació econòmica i social i les seves capacitats.

Moltíssimes gracies per la teva col·laboració, estimat Jaume. Una aferrada.

2 comentaris a “Breu entrevista a Jaume Ribas Seguí, Director General d’Innovació i Comunitat Educativa

  1. No basta amb un canvi de metodologia en l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, fa molta falta un canvi general de metodologia i formació del professorat urgentment. Tenim infants del segle XXI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *