Breu entrevista a Antoni Reus Darder, Diputat al Parlament de les Illes Balears

Bon dia Antoni. Com valoraries els primers mesos de legislatura?

Bon dia. Hem aconseguit retornar a la normalitat a l’àmbit educatiu derogant el T.I.L. i la Llei de Símbols. Encara que falta molta feina a fer, s’han recuperat moltes places de treballadors públics, tant a l’Educació com a la Sanitat. També hem recuperat l’accés a una Sanitat Universal garantint la targeta sanitària per a tothom i hem aconseguit que dins del pressupost de 2016 ja estigui inclosa la Renda Social Garantida. A més, estem tramitant l’Impost de Turisme Sostenible. Aquesta és una mesura necessària que ens ajudarà a pal·liar els efectes socials i ambientals negatius que suposa el fet turístic.

Quant a aquesta Renda Social, en què consisteix i quan es començarà a aplicar?

La Renda Social Garantida consisteix en que aquells col·lectius més vulnerables, que en una primera fase seran famílies amb infants que tenen dificultats econòmiques, disposin d’uns ingressos mínims garantits.

Dins el pressupost de la nostra Comunitat Autònoma per l’any 2016 hi ha una partida de 20 milions d’euros i en aquests moments la llei que l’ha de regular ha entrat en la darrera fase de tramitació al Parlament. Per tant, esperem que es comenci a aplicar entre maig i juny d’enguany.

Quant a l’impost turístic, ens podries explicar com i quan s’aplicarà, i quines finalitats tindrà?

L’Impost de Turisme Sostenible s’aplicarà a les estades turístiques i tindrà un import de entre 0,50 cèntims i 2 euros per dia, en funció de la categoria de l’establiment. La nostra primera intenció era que s’apliqués als ports i als aeroports, però la manca de competències de la nostra Comunitat i la nul·la col·laboració per part de l’Estat han fet que això fos inviable i, per tant, s’haurà d’abonar als establiments turístics.

Estem treballant perquè es comenci a aplicar a partir de juny i la seva principal finalitat serà la protecció i recuperació del medi ambient, encara que també volem que es pugui destinar una part a la innovació i a la recerca per diversificar el nostre model econòmic cap a sectors amb manco impacte sobre el medi ambient.

Finalment, considerem que una part d’aquest impost ha de tenir una finalitat social per pal·liar els efectes socials negatius que té el turisme. Per exemple podem nomenar la precarietat laboral, les baixes pensions o la manca d’infraestructures socials fruit de l’elevat cost del sòl derivat de l’especulació i la construcció associades al turisme.

I quines altres iniciatives teniu presents per posar en marxa en matèria de turisme?

És necessari una revisió de la Llei de Turisme de les Illes Balears per tal de regular diferents aspectes com l’oferta del “tot inclòs”, el lloguer turístic i la qualitat d’ocupació laboral vinculada al sector turístic.

Començant pel tot inclòs, actualment la única condició existent és la prohibició de que els clients treguin les seves consumicions fora dels establiments. Volem introduir més controls i més paràmetres de qualitat en aquesta oferta.

En quant al lloguer turístic, l’anterior llei va deixar fora d’aquesta oferta els apartaments particulars. És una realitat que no podem ignorar perquè suposa uns ingressos importants per moltes economies familiars. Això ho hem de regular amb mesures que permetin aquesta activitat, però que a la vegada evitin que es converteixi en una font d’especulació.

Per últim, també volem que la futura llei turística tingui en compte la qualitat de l’ocupació laboral que generen els establiments turístics a l’hora de determinar-ne la categoria.

Moltíssimes gracies Antoni. Una aferrada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *