Breu entrevista a Gabriel Huguet Mascaró, “Padrí-Flauta”

Bon dia, Biel. Perquè et diuen d’aquesta manera?

Bon dia. Fa 5 anys durant el naixement del moviment 15-M, la senyora Esperanza Aguirre va insultar als joves que formaven part d’aquest moviment anomenant-los “Perro-Flautas”. Aleshores, els majors que vàrem participar d’aquest moviment consideràrem que aquest insult havia de ser un motiu d’orgull i, com que no som cans sinó persones, aquest malnom va quedar entre alguns dels majors de Catalunya com “Iaio-Flautes”. A Balears, som “Padrines i Padrins-Flautes” perquè ens agrada predicar la igualtat.

I quina era la pretensió d’aquest moviment i quina és en l’actualitat?

En el naixement, la pretensió era que les nostres filles/s i netes/s gaudissin dels mateixos drets en tots els àmbits que nosaltres havíem gaudit fins en aquell moment. Com que amb posterioritat, el Viceministre d’Economia del Japó va dir que els majors havíem de viure aviat i morir-nos prest i la Sra. Cristina Lagarde, Directora del FMI, també va dir que com que s’havia allargat massa l’Esperança de Vida (recordem que som dins un model neoliberal on el doblers són lo primer), aleshores no hauria diners suficients per pagar les pensions. Aleshores, veient que l’objectiu era cada vegada més difícil d’aconseguir perquè hi havia retallades en tots els àmbits, vàrem afegir un nou objectiu que és el fet de que lluitem per la nostra vida.

Des de el meu punt de vista, el mètode empleat per aconseguir l’objectiu de que les pensions siguin pagables és l’eliminació dels majors d’una manera molt subtil fent retallades en Sanitat i allargant les llistes d’espera.

Parlant de Sanitat, el passat divendres 18 vàreu fer una protesta davant de la Conselleria de Salut…

Exactament. L’objectiu era que volem que s’elimini el copagament sanitari perquè ha desaparegut el motiu pel qual s’havia creat (l’acumulació de medicaments per part dels pensionistes). Actualment, la targeta sanitària no permet treure medicaments abans del termini que toca, per tant ha deixat de tenir sentit aquest “repagament sanitari” i exigim el tornar a la medicació gratuïta per la gent major.

Apart d’això, ens ha causat molta pena veure que una petició tan important només hagi estat recolzada per una trentena de persones i que les persones majors que passaven per allà ens miraven com si fóssim bojos perquè pensen que poden perdre les seves pensions.

Durant aquests darrers 5 anys de govern de dretes ens vàrem acostumar a que IB3 no vingués a cobrir els nostres esdeveniments. Lo que no podem creure ara és que un tema tan social com aquest del repagament, governant les esquerres i sent el director d’aquesta cadena també d’esquerres, no hagin donat cobertura a la nostra petició. No ens val que diguin que no hi ha doblers ni que diguin que la llei que el regula és nacional i que no la poden modificar sinó canvia el Govern a Madrid, encara que a la Comunitat Valenciana s’ha llevat amb càrrec a la pròpia autonomia mentre se produeix el canvi a nivell nacional. Per tant, exigim que es faci lo mateix a Balears perquè si ha hagut diners per retornar drets perduts a determinats col·lectius, per crear càrrecs d’assessor, etc., que pintin el doblers per poder llevar es copagament.

Estimat Biel, creus que els pensionistes de Balears estan ben retribuïts?

No. Absolutament no. La distribució de les pensions a nivell autonòmic per quantia i per sexe no existeix; només existeix a nivell nacional. A nivell autonòmic només hi ha informació sobre la pensió mitja i tots sabem lo fal·laç que és aquesta informació. Padrines i Padrins ens vàrem dirigir a la Sra. Fátima Báñez, Ministra de Empleo y Seguridad Social, per demanar-li que les dades que existeixen a nivell nacional per quantia i sexe a la web del ministeri es publiquessin a nivell autonòmic. Com es pot suposar, no ens va fer ni punyetero cas.

Com que totes aquestes dades no existeixen, ens les hem d’inventar partint d’un 2,5% sobre el total nacional. Per tant, suposem que hi ha unes 75.000 persones majors que guanyen manco de 650 euros al mes i seria de gran ajuda que es llevés el copagament per a aquest col·lectiu.

I ja per acabar, voldries afegir alguna qüestió més?

Només una cosa. En aquests moments és més rentable mantenir amb vida a la mare/pare i/o a la padrina/í que fer feina. Lluitem per que sigui decretada una llei de protecció al major i una altra contra l’allargament indigne de la vida. Per tal d’aconseguir això, ens hem incorporat a l’Observatori de la Gent Grant del Consell de Mallorca i del IMAS.

Moltíssimes gràcies, Biel. Una aferrada.

2 comentaris a “Breu entrevista a Gabriel Huguet Mascaró, “Padrí-Flauta”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *