Breu entrevista a Maria Ramos, Directora de Salut Pública i Participació

Bon dia Maria. Quina es, ara mateix, la prioritat per la Direcció General de Salut Pública i Participació?

Bon dia. Volem que la Promoció de la Salut sigui el centre de la Direcció General i de tot el Sistema Sanitari. Entenem que s’ha de donar a la gent les eines necessàries per viure d’una manera saludable i en un entorn sa. Amb altres paraules, que lo més saludable sigui sempre lo més senzill de fer. A més, volem treballar des del marc de la Salut en totes les polítiques.

Em podries donar alguns exemples de Promoció de la Salut que actualment s’estiguin desenvolupant?

Sí. Tenim un projecte desenvolupat en coordinació amb Atenció Primària de Salut que és diu Rutes Saludables. Consisteix en que cada centre de salut crea un grup de feina amb professionals i veïns i veïnes dels barris i estableixen una ruta per tal de promoure la pràctica d’activitat física. Això és lo que es diu prescripció social. És a dir, el metge pot prescriure caminar als seus pacients, a més de que hagin de prendre, o no, un determinat medicament.

Et puc donar un altre exemple. A l’àmbit educatiu, estam elaborant un catàleg d’activitats de Promoció de la Salut per escoles de primària i instituts, seguint el model Salut jove i Cultura del Consell Insular de Menorca. Cada centre educatiu tria a principi de curs les activitats d’Educació per la Salut (Prevenció de consum de tabac, Alimentació saludable, Educació sexual, Educació per a l’igualtat, etc.) que vol fer, de manera que cada centre configura el seu propi itinerari educatiu.

I un darrer més… A l’entorn empresarial estam impulsant el projecte Sabor mediterrani, que consisteix en crear una xarxa de restaurants que promouen la dieta mediterrània. Els restaurants que es vulguin adherir a la xarxa han de complir una sèrie de criteris determinats (com per exemple la utilització d’oli d’oliva, la inclusió de plats amb llegums en els seus menús, etc.) per tal de rebre el segell acreditatiu del projecte.

A que et referies quan has dit abans “Volem treballar des del marc de la Salut en totes les polítiques”?

Hem d’intentar aconseguir que la Salut sigui a l’agenda de totes les conselleries, ja que moltes vegades les decisions que en prenen tenen molt d’impacte en la salut de la població. Un exemple d’això que te coment ho tenim en les polítiques desenvolupades per la Dirección General de Tráfico, que han aconseguit reduir moltíssim els accidents de trànsit i les seves fatals conseqüències.

En aquest sentit, en 2011 es va iniciar a Balears una plataforma de participació comunitària, la qual pensem que té molta rellevància i que volem consolidar: la Platataforma d’oci nocturn. A ella participen, a més de la Conselleria de Salut, la Conselleria de Turisme, la Conselleria d’Interior, els Consells Insulars, alguns ajuntaments com el de Palma, el de Calvià, el de Ciutadella, el de Eivissa… a més de diferents organitzacions i entitats privades. Des de diferents àmbits, aquesta plataforma ha estat treballant durant aquests anys per impedir l’accés a l’alcohol per part dels menors.

Moltíssimes gràcies pel teu temps, Maria.

Un comentari a “Breu entrevista a Maria Ramos, Directora de Salut Pública i Participació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *