Canvi climàtic: ens hi va el futur

Donald Trump assegura que està a punt de retirar als Estats Units de l’Acord de París sobre el Canvi Climàtic, una decisió que suposaria el triomf de l’ala més radical del seu gabinet (entre els que s’hi troba l’actual director de l’Agència Nord-americana de Protecció Ambiental, Scott Pruitt, un declarat escèptic del canvi climàtic i un acèrrim defensor del petroli) i que pot tenir conseqüències molt greus en l’esfera internacional.

Trump, amb el seu America First per bandera, continua desmantellant tot el que va avançar el seu antecessor. I aquesta és una qüestió que ens hauria de preocupar, doncs els EUA són el segon país més contaminant del món per darrere de la Xina, encara que el seu president no cregui que la mà de l’home tingui res a veure amb el canvi climàtic.

El negacionisme, no només climàtic, és la clau de volta de l’equip que rodeja el president, amb un lloc destacat per Steve Bannon, que ha desenvolupat la idea del nacionalisme econòmic i afirma que els globalistes han acabat amb la classe obrera nord-americana per crear un classe mitjana a Àsia. I amb la creació d’ocupació com a gran argument, Trump pretén eliminar les barreres reguladores que impedeixin l’explotació sense fi de les fonts d’energia més contaminants com el petroli, el gas natural i el carbó. No l’importa que la majoria dels seus ciutadans, la pràctica totalitat de la comunitat científica i un nombre rellevant de grans empreses (encara que sigui per motivacions distintes) considerin que la incidència del canvi climàtic és una amenaça imminent per al planeta.

Les conseqüències d’aquesta decisió encara estan per veure: aliances internacionals, reduccions de gasos contaminants, increment de la temperatura global… A més, cal veure quina serà la resposta d’altres països. No són pocs els que temen que aquesta decisió pugui aplanar el camí perquè altres països es retirin dels Acords o acabin per incomplir els compromisos adquirits. No obstant, alguns ja descarten aquest efecte dòmino, argumentant que la immensa majoria dels països consideren que l’acord de París s’ha convertit en una fortalesa en la qual tothom entén que els canvis en el model econòmic i energètic van en el seu propi interès. En aquesta línia, la Unió Europea ha de liderar la lluita contra el canvi climàtic, sense ambigüitats ni mitges tintes. Ens hi va el futur, encara que algunes de les persones més poderoses del món continuïn negant l’evidència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *