Canviar el nom

Arran de la polèmica i anacrònica sentència contra Cassandra per fer acudits sobre l’atemptat que va acabar amb la vida de Carrero Blanco, Juan Cruz proposa en el seu article d’avui canviar el nom dels acudits, per fer veure que depenent del protagonista de la broma, tots ens podríem ofendre.

Però no vull aprofitar l’esmentat escrit per tornar a parlar sobre aquesta onada de voluntat limitadora de la llibertat d’expressió, sinó per aplicar el mateix exercici a unes declaracions que va fer ahir Javier Salt Martínez-Avial quan prenia possessió del seu càrrec com a nou cap de l’Estat Major de l’Aire: “Por encima de todo, quiero dar gracias a Dios, que me ha acompañado toda la vida y al que procuro tener presente en todas mis decisiones”.

En principi, res a dir sobre les creences individuals de cadascú; tothom és lliure de creure en éssers suprems que condicionen i guien la seva vida. Però per una banda em preocupa que aquesta fe, aquestes creences personals, pugui influir d’alguna manera en les qüestions públiques d’un estat suposadament aconfessional (com podem veure en les condecoracions civils i militars que s’atorguen a verges i cristos). Per una altra (i aquí ve l’exercici que us comentava), m’agradaria veure la reacció de la ministra, del seu executiu, de la majoria de mitjans de comunicació i de la societat en general si aquest militar hagués dit el mateix referint-se a Al·là (o a Buda o a l’espagueti volador).

De ben segur que aquest simple canvi de nom (tot un cap de l’Estat Major que té present a Al·là en totes les decisions que pren?) ens faria, com a mínim, reflexionar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *