Castigats

Hi ha xifres que maregen i per una vegada obviarem l’atur al començament. Sanitat és un sector que ens afecta a tots, especialment sensible i especialment afectat per les retallades. Darrere un bon sistema sanitari hi ha sobretot la feina, les ganes i l’estat d’ànim de molts professionals. Tots ells, com la resta de la població, fortament castigats per la crisi econòmica. Però no només els retallen el sou, que déu n’hi do, sinó les plantilles.

El sistema de no cobrir baixes ha encobert una reducció de personal que comença a afectar el bon funcionament del sistema, per exemple, al Mateu Orfila, a Menorca. Hem de tenir en compte que a menys professionals, més pacients toquen per cap als qui queden. Les ràtios de pacients, menys conegudes dins la Sanitat que dins les aules d’Educació, també poden ser un barem del nostre estat de salut sanitari. Una dada: a Balears, cada infermera d’Atenció Primària atén a una mitja de 1.917 pacients, és la segona comunitat espanyola amb la ràtio tan alta.
I què passa amb les infermeres que esperen a les borses de treball? Amb totes les llicenciades que surten anualment de la carrera amb més demanda de la UIB? Esperen. On? Doncs les darreres xifres que tenim són de Son Llàtzer. Aquest hospital no va obrir la borsa de treball per a noves incorporacions des de l’any 2008, el que podia facilitar una contractació no tan transparent com s’exigeix als hospitals públics.

Presumpcions a part, a la borsa de treball hi havia apuntades 962 infermeres a 2012. Després de la darreres incorporacions i a manca de xifres definitives, s’estima que durant el 2013 arribin a 3.500. Quantes professionals estan a l’atur? Les xifres que maneja el Ministeri de Treball casi em fan riure, segons el Govern, 196 infermeres estaven a l’atur el desembre de 2012. Però clar, tots sabem que els recomptes tenen moltes lectures i n’hi ha que encara pensen que, després de les darreres dades de l’atur, Balears està sortint de la crisi. Ja, ja, ja.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *