Cicles

El Govern anuncià que té la intenció de destinar una part significativa de la recaptació de l’ecotaxa a la millora de la gestió de l’anomenat ‘cicle de l’aigua’. Ho fa, a més, en uns moments en què és ben palès el desacompassament dels cicles meteorològic i polític en relació a les necessitats i hàbits de la nostra societat.

A Occident ja fa estona que hem deixat d’adequar aquests hàbits als cicles naturals, de manera que volem dutxar-nos, nedar a la piscina, escurar la vaixella, regar el jardí, etc., sigui quina sigui la meteorologia o el cicle atmosfèric que travessem.

Perquè, per més que el canvi climàtic hagi intensificat alguns efectes, la dualitat cíclica sequera-abundància de precipitació és pròpia del nostre entorn mediterrani, almanco, des que existeixen registres.

Certament, en situacions extremes, ens toca modificar alguns hàbits, però en general no els adequam gens a la meteorologia.

Per això és tan important la gestió política dels recursos hídrics, perquè, més enllà de les legítimes diferències ideològiques, la realitat social de partida permet molt poques variacions en aquesta gestió. És un error clàssic de determinades forces de l’esquerra i de l’ecologisme pensar que es poden domesticar els ciutadans i canviar-los els seus costums i modo de vida sense més que modificant lleis i reglaments.

El degoteig necessari per aconseguir una consciència que permeti la modificació general dels hàbits socials excedeix clarament de la durada d’un cicle polític, per la qual cosa els poders públics han de partir de la realitat existent i no d’aquella que somien els seus responsables.

Per aquest motiu resulta inexcusable l’actitud del conseller d’agricultura i medi ambient de la nostra comunitat, fent-se el sord davant les reiterades peticions de neteja dels torrents i d’eliminació d’abocaments de residus de la depuració que contribueixen, durant tot l’any, al creixement incontrolat d’espècies vegetals, com ara els canyissos, que embossen el llit dels corrents d’aigua.

Ningú no discuteix que la intensitat de les passades pluges no hagi estat la causa dels embassaments a les terres de conreu de tot Mallorca. El que es qüestiona és si el departament responsable va fer tot el que calia per minimitzar aquests efectes. Y la resposta, òbviament, es que no.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *