Cotxes oficials

Parlar de la utilització del cotxes oficials de les Institucions no es fàcil, hi ha molta controvèrsia en aquest tema. Fa uns anys, aquest servei no era discutible, les Autoritats disposaven de cotxes oficials de representació amb conductors a disposició les 24 hores del dia. Hi havia càrrecs de mitja pell, que quan el President de les Illes Balears els convidava a pujar al seu cotxe oficial perquè anaven a un mateix lloc, feien tot lo possible perquè la gent els veies i així se sentien importants. Vanitats pròpies de les persones.

Son molt diferents les necessitats de l’ús del cotxe oficial. En primer lloc per seguretat, no m’imagino al President dels Estats Units d’Amèrica, al President Rajoy o al President de qualsevol país, desplaçar-se en un cotxe particular, Impossible¡¡ la importància i característiques del càrrec que ostenten fa que sigui indispensable desplaçar-se en cotxe oficial i quasi sempre blindat (el president del Estats Units utilitza un cotxe anomenat “La bestia” amb un blindatge de 15 cm i molts més condicionaments de seguretat amb un preu entre 1.000.000-1.500.000 $. I en té 12, que desplaça arreu del mon on viatja).La seguretat primer, segon l’eficàcia i després la imatge. Fa un temps era normal que els cotxes oficials duguessin el guió distintiu de l’Autoritat que l’ocupava, ara sols l’utilitzen les primeres autoritats de cada país i en actes molt protocol·laris.

A les Illes Balears tots els polítics de qualsevol partit, des del principi de la nostra autonomia fins ara, quan ocupen un càrrec, fan bandera de que mai faran ús del cotxe oficial i que es desplaçaran amb transport públic ¡¡MENTIDA!!

Quin criteri exposen els Consellers, Parlamentaris i Alts càrrecs per sol·licitar aquest servei? Bàsicament, comoditat i imatge. No queda bé que una Autoritat vagi en autobús. Fa uns anys una Consellera del Govern de les Illes Balears anava a fer feina en bicicleta ¡¡Hi va anar una setmana!! Si una Autoritat es desplaça per Palma , per exemple, pot agafar un taxi (a la llarga es més barat) i justificar la despesa a la UGE. En canvi, desplaçar-se a un poble ja es diferent, pot aprofitar el trajecte per fer feina, i cap problema d’aparcament. Però si quan demanen a la Institució el servei d’un cotxe oficial no ni ha de disponibles, esbroncada als funcionaris que controlen aquest servei “ qui te penses que soc jo” i queixa formal al Conseller que tingui al seu càrrec les “carrosses” oficials.

Els cotxes oficials SÍ són necessaris amb un ús racional, traslladar a una Autoritat a un Acte Oficial en representació de la Institució o perquè li correspon pel seu càrrec es ben just i correcte, però mai un ús privat i personal com moltes vegades s’ha fet.

Lamentablement hi ha personatges, normalment de tercer nivell que creuen que tenen dret a tot i no pensen que el parc mòbil de les Institucions es molt mes reduït, menys cotxes, menys conductors i evidentment menys despeses. Sols fa falta una mica de seny.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *