Descompte de viatges i polítics de descompte

El PP balear mira de treure pit de l’anunci de Rajoy d’incrementar al 75% el descompte de viatge per a residents als illencs de les Illes Balears. Només faltaria, que els illencs de la Mediterrània fóssim novament discriminats de la mà de la política de rebaixes de principis per tal que el govern d’Espanya pugui aprovar els seus pressuposts generals.

I dic els «seus» pressuposts generals, perquè fins i tot amb anuncis com aquest (encara sense pressupostar) els PGE per enguany són molt enfora de fer un mínim de justícia amb les Illes Balears, que som els penúltims en inversió per habitant, amb 129 €/habitant, front als 185 de mitjana estatal, o els 405 de Castella-Lleó. I pel que fa al descompte de resident, torna-m’hi torna-hi: al projecte de pressuposts, Rajoy el generós va rebaixar 10 milions la partida destinada a aquesta qüestió, alhora que des de Madrid es qüestiona la continuïtat del descompte per a grups.

És a dir, que pujar del 50 al 75% implicaria passar dels 83 pressupostats a poc més de 120 milions. Idò no vos penseu que ningú no ens estigui fent cap favor: només l’aeroport de Palma el 2016 va generar més de 200 milions d’euros de benefici net, que òbviament ni AENA ni el Ministeri de Foment no reinverteixen ni en avantatges per als residents (recordau en tot cas la batalla perquè la primera mitja hora d’aparcament torni a ser gratuïta per als residents), ni en millores a l’aeroport, ni en condicions dignes per als seus treballadors i treballadores, ni en res.

Així que el missatge de Rajoy, sense descodificador, és clar: ens seguirem aprofitant de tots vosaltres, i seguirem manejant les illes com una caixa de fer diners per a l’Estat i les seves oligarquies. De fet, què passarà ara amb la proposta elevada de forma unànime per les totes les forces polítiques de l’arc parlamentari, de Règim Especial amb tarifa plana per als vols entre Illes? Si l’excusa per ni tan sols prendre-la en consideració va ser la pressupostària, no dubteu que ho tornarà a ser de bell nou: ara com que ens pugen el descompte, diran que «no fa falta» la tarifa plana.

Però sí que farà falta, perquè com sabeu, feta la llei, feta la trampa. I mentre els anuncis de descomptes no vagin de la mà d’obligacions de bon de veres a les companyies aèries, viatjar a Londres o Dusseldorf (on no aplica el descompte de resident) seguirà resultant més econòmic per als illencs que moure’ns dins el nostre propi arxipèlag, o connectar-nos amb la península.

És el que té votar polítics de descomptes. I que governin, fins i tot amb el suport dels qui es presenten com els seus antagònics.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *