Desmuntant els desmuntadors

No entraré a criticar la pobra metodologia de l’informe Mito y realidad del alquiler vacacional en las Islas Baleares, de José Luis Groizard i William Nilsson, doncs ho va fer meravellosament bé Alberto Magro el passat dimecres en el Diario de Mallorca, ni en les seves inconsistents conclusions (generalitzar a partir d’un estudi de cas?), ni tan sols en les temibles propostes que s’hi llancen (liberalitzar-ho tot, apostar per l’autoregulació i la sempre fallida mà invisible d’Smith, ajudada per un dissuasori increment de l’ecotaxa), ja prou preocupants, sinó en dues qüestions que, més enllà del contingut, m’han semblat rellevants.

En primer lloc, els autors asseguren que han desenvolupat la seva tasca per voluntat pròpia, amb la intenció d’aportar “dades de qualitat” a un debat tan important com el del lloguer turístic i desmuntar els mites que s’han instal·lat en l’imaginari popular. No obstant, i vistos els resultats, això és poc probable i, per tant, es fa necessari que es respongui a la pertinent primera pregunta que li feu Rafa Gallego al senyor Groizard en l’entrevista del passat divendres: qui ha encarregat l’estudi?

En segon, preocupa que la UIB serveixi de paraigües a informes tan clarament esbiaixats. Per descomptat, tothom pot defensar les tesis que cregui correctes, però que els professors d’una universitat pública es prestin a presentar conclusions generals i propostes a partir de dades tan focalitzades no s’hauria d’acceptar. El debat sobre el lloguer turístic ja és prou calent perquè ens intentin vendre, amb el suposat segell de qualitat de la UIB, un producte que té per on agafar-lo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *