Dia Mundial del Medi Ambient

Avui se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient i, de nou, un informe posa negre sobre blanc la insostenibilitat de l’actual model productiu. El document que va presentar dijous la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears (aquí en podeu llegir un resum) ofereix dades preocupants en aquest sentit, com per exemple que l’increment del nombre de turistes que visiten les illes, juntament amb la incipient sortida de la crisi econòmica i el creixement del consum han propiciat un augment en la generació de residus. En concret, el 2015 es van generar un 10% més de deixalles arreu de l’arxipèlag, el que fent una projecció gens agosarada (vistes les xifres registrades durant la temporada passada i les previstes per enguany) consolida una tendència creixent però en cap cas positiva.

L’informe també destaca que pràcticament un de cada quatre quilòmetre del litoral illenc està urbanitzat, enfront del 10% que es registrava fa quaranta anys. Aquesta pressió urbanística sobre les nostres costes és conseqüència directa de l’actual model turístic, però també dels anys de bombolla immobiliària i de la manca d’una regulació adequada durant aquella època en què ens crèiem que el creixement fonamentat en el totxo seria etern.

I podríem continuar amb l’energia, l’aigua o ja insuportable nombre de vehicles (tant de lloguer com particulars) que envaeixen unes infraestructures que per desgràcia s’hi estan adaptant. Ahir ho resumia de manera molt clara i acurada Alberto Magro al Diario de Mallorca: “El boom del turisme en els darrers 5 anys porta al límit els recursos de l’illa”. El periodista destacava que el creixement turístic, “accelerat des de 2012 pel lloguer il·legal, posa a prova tots els recursos: la despesa d’aigua es dispara un 15% en un any, la generació d’escombraries i plàstics creix entre un 10% i un 20%, i avancen desbocat el consum de llum i petroli”.

Per tant, ens hem de demanar, i més en un dia com avui, si realment aquest és el camí que volem recórrer o si, ben al contrari, tendrem la voluntat i la capacitat d’aixecar el peu de l’accelerador, aturar el cotxe i comprovar que, no gaire lluny, hi ha un cartell que diu final de trajecte.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *