Dissabte 29: trobada municipalista a Inca contra el CETA

El proper dissabte 29 d’abril, està previst realitzar pel matí al Museu del Calçat d’Inca, una trobada municipalista contra el CETA. Ho organitza la Plataforma No al TTIP Mallorca, convidant especialment a càrrecs electes dels ajuntaments i del Consell, per tal de fer visible l’impacte que per a les economies locals i per a la minva de la sobirania local, pot tenir aquest tractat aprovat ja en el Parlament Europeu entre la Unió Europea i el Canadà.

El tractat anomenat CETA (són les inicials amb anglès de l’Acord Econòmic i Comercial Global), és un tractat mixt, per tan s’ha de ratificar per la resta de parlaments de la UE i pels parlaments regionals, en aquells estats que així ho preveuen les seves constitucions. Rajoy té presa amb aprovar-ho i ja el Consell de Ministres ho ha remés al Congrés de Diputats com a tràmit d’urgència. La batalla encara no està perduda, per tan té sentit cremar fins el darrer alè, per tal que no s’aprovi aquest tractat dolent de per sí mateix, però especialment nociu per l’encletxa que deixa oberta per aprovar altres encara més perillosos, com el TTIP amb els Estats Units, i especialment el TISA, que preveu un marc de liberalització de serveis a nivell mundial, en aquests cas dins el marc de la Organització Mundial de Comerç.

És la perillosa filosofia dels tractats anomenats de “nova generació”. Sota l’aparença de parlar tan sols de facilitar el lliure comerç i les inversions, s’articula tot un conglomerat de noves regles ad hoc jurídiques, comercials, mediambientals, socials, de sanitat alimentària, de contractació pública, que violenten els ordenaments jurídics actuals dels estats, de les autonomies i de les corporacions locals.

De forma sibil·lina la globalització econòmica governada pels interessos de les grans empreses transnacionals, va creant nous entramats jurídics ajustats a les seves expectatives de negoci. Els estats-nació que tan es vanaglorien de la defensa de la seva sobirania, es converteixen en còmplices encoberts de la cessió parcial i continuada de la mateixa, aprovant mecanismes d’arbitratge de conflictes, pensats més en la seguretat de la rendibilitat de les inversions internacionals, que en la defensa dels interessos generals de la seva ciutadania.

Els poders locals també es veuen arrossegats per aquesta dinàmica imposada pels estats. Les nostres illes estan en el punt de mira dels fons d’inversió internacionals. La majoria d’ells amb expectatives purament especulatives per a les seves inversions. Al final tota gran operació necessita uns espais i unes infraestructures municipals. La compra de tot tipus de terrenys, de grans explotacions agràries, propietats immobiliàries, creació de ports esportius de luxe, projectes de noves urbanitzacions, grans centres comercials, estan esperant qualsevol oportunitat per seguir desenvolupant-se encara més, a les nostres illes. Les grans empreses foranes estan ja realitzant molts de serveis públics que abans realitzaven els ajuntaments. I no sempre en les millors condicions. Els tractats com el CETA posen encara més l’argolla al coll als Ajuntaments. Indemnitzar el lucre cessant és un dels principis bàsics d’aquests tractats de “nova generació”. Protegir el territori en base a l’interès general, pot ser molt més car i més difícil de realitzar, amb tractats com el CETA.

Si no bastaven els rígids controls financers i la voluntat decidida d’anular l’autonomia municipal de la “Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local”, (també té nassos el sarcasme del títol de la Llei Montoro), ara el CETA permetrà donar una volta de rosca més per a immobilitzar la capacitat autònoma dels ajuntaments.

Per això és important que els representants dels ens locals s’informin del que suposa el CETA. Que puguin informar als seus representats. Que puguin alçar la seva veu, al manco per demostrar que no ens prenen el pèl. Per unificar esforços en defensa de la sobirania local, del principi de subsidiarietat i de la pròpia democràcia. El dia 29 d’abril a Inca, tenim una oportunitat per aconseguir-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *