El CETA ens amenaça, però encara hi ha esperança

El passat dia 3 de novembre vaig publicar un article amb el títol «CETA, la lluita continua». Idò bé, no només continua, sinó que hem d’augmentar una mobilització que està donant els seus fruits.

La comissió d’ocupació i assumptes socials de la Comissió Europea, el passat 8 de desembre, amb 27 vots a favor i 24 en contra, ha resolt sol·licitar al Parlament Europeu, el rebuig a la proposta de signar el CETA, en concret demanen a la comissió de Comerç Internacional que no es ratifiqui.  Aquesta que és una molt bona notícia, ve donada pel fet de que uns 11 diputats socialistes han recolzat la proposta de no ratificar el CETA i per tant, significa que dins els partits socialistes europeus comença a moure’s alguna cosa.

Els arguments, per no recolzar el CETA per part de la comissió d’ocupació i assumptes socials, són clars: un és que només es preveu un augment del 0’018% de l’ocupació en els propers 6 o 10 anys, en el millor dels escenaris, tot i que hi ha estudis que parlen d’una pèrdua de 240.000 llocs de feina, bàsicament pel perill de destrucció de les PIMEs,, principals perjudicades en un model que afavoreix les multinacionals i grans empreses però no les PIMEs que a Europa donen feina a uns 90 milions de treballadors.

El proper 12 de desembre, la comissió de medi ambient, salut pública i seguretat alimentària (ENVI) també es pronunciarà, si el resultat fos similar aniríem augmentant les possibilitats de frenar un CETA que és tant desastrós com el TTIP.

Aquestes votacions venen a donar una llum d’esperança, davant el desastrós resultat de la votació al Parlament Espanyol, el passat 29 de novembre, on només EH-Bildu i ERC van votar a favor de la proposta de UNITS PODEM, de no ratificar el CETA, fins la celebració d’un Referèndum, en contra PP, amb la intervenció de Teresa Palmer, per vergonya dels illencs, PSOE, C’s, PNB i PDCAT; o el resultat al Parlament Europeu del passat 23 de novembre, on 419 eurodiputats votaven en contra de la resolució, que sí van estalonar 258 diputats, sol·licitant demanar al Tribunal de Justícia Europeu que examinés si el CETA encaixa dins la legislació europea ja que hi ha pronunciaments de diferents juristes i associacions de la judicatura que manifesten que els ICS, és a dir els sistemes internacionals d’arbitratge, no tenen cabuda dins els sistema legal europeu.

El CETA ha de ser inclús ratificat per tots els parlaments dels països que formen la UE, i tot i que es vol a principis de febrer que el Parlament Europeu, aprovi la signatura, hi ha motius per l’esperança. La mobilització, junt amb la informació la conscienciació, i la feina d’explicar al màxim de ciutadans i sectors econòmics els perills del CETA, són un deure.

A les illes diuen que el formatge maonès s’ha salvat, però cap altra denominació d’origen…, ni l’oli o l’oliva mallorquina, i menys encara la sobrassada, la ensaïmada etc hauria de bastar açò perquè tot el sector primari es posicionés en contra.

Dia 21 de gener segurament hi haurà una nova mobilització, que hauria de ser més important que la del passat 15 d’octubre, per aconseguir-ho tothom que tengui sensibilitat amb el tema pot ajudar, basta el boca – orella, i anar explicant el que ja sabem del cert.

Tenim deures per acabar i començar l’any, tenim esperança.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *