El Partit Popular reinventa el liberalisme

La dreta d’aquesta terra sempre ens ha dit que abraça el liberalisme com a doctrina de pensament polític i econòmic. Però de veritat són liberals o han tornat al despotisme dels senyors feudals?

Segons la wikipèdia, es defineix el liberalisme com aquella filosofia política o visió general basada en idees de llibertat i igualtat. Els liberals abasten un ample espectre ideològic però tenen en comú les idees d’eleccions lliures i justes, la defensa dels drets civils, la llibertat de premsa, de religió, el lliure comerç i la propietat privada.

De l’actuació política dels dirigents populars i dels empresaris que els hi són afins i que tot sovint influeixen la seva acció de Govern, hom pot concloure que el liberalisme no és el seu far inspirador.

Vull posar alguns exemples perquè ningú pugui pensar que és una mania meva.

Començaré per la crisis de govern que va fer el President Bauzà fa unes setmanes. Segons la doctrina liberal, hem de creure que al Govern d’un país hi arriben les persones més formades, que s’han preparat personalment i professionalment per a poder desenvolupar una tasca en pro dels ciutadans, i que en el cas dels Consellers -que a molts governs anomenen ministres- els converteix en referents en les matèries que regiran les seves conselleries.

És coherent la recerca dels millors amb la descripció que va fer en Bauzà del nou Vicepresident, dient que era una persona de provada lleialtat, fidelitat i compromís amb el projecte? Potser aquests adjectius podrien servir per triar un guàrdia de seguretat, però mai un ministre.

I què podem pensar de la nova Consellera d’Ensenyament si les seves primeres declaracions foren que no en sap res en matèria educativa ni ha tengut cap experiència professional en aquest camp?

En Bauzà vol gent que cregui i no persones formades, sembla clar.

Si parlam d’igualtat d’oportunitats i de lliure comerç, veim com el Partit Popular tampoc segueix la doctrina liberal, ans al contrari. Posaré un segon exemple amb un projecte que lidera el sr. Abel Matutes, empresari molt vinculat al PP on ha ocupat quasi tots els càrrecs de màxim nivell. El Grupo Matutes vol reconvertir una zona de Platja den Bossa, a tocar del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa, fent nova oferta hotelera, comercial i d’oci.

La sorpresa ve quan presenta l’esboç del projecte en societat i es veu que incompleix les normes urbanístiques de Sant Josep -municipi al que pertany aquesta zona- i també el Pla Territorial d’Eivissa i que ni tant sols pretén complir-les sinó que demana directament al Govern de les Illes Balears que li doni l’interès autonòmic per poder-se botar la llei i començar el projecte immediatament.

Podria seguir amb tots i cadascun dels adjectius que defineixen el liberalisme, eleccions justes recordant el que feren a 1.999 en el cas Mapau- Formentera; llibertat de premsa amb el designar a la cap de gabinet del sr. Jaume Matas de directora d’IB3 o la contractació del sr. Antonio Alemany per fer lloes en premsa dels discursos que ell mateix feia per l’expresident; fins i tot el propi Bauzà incompleix la llei d’incompatibilitats fent de farmacèutic i President a l’hora… ja dic, podria seguir, però em sembla que a tots se’ns venen al cap molts més exemples de com fan el contrari del que prediquen.

El liberalisme està molt bé pels ciutadans normals, pels que ho hem de guanyar tot pels nostres mèrits i amb el nostre esforç, pels amics en canvi sempre hi ha portes de darrera que permeten accedir als llocs de privilegi i aconseguir fer el que volen tant aviat com ho proposin.

A veure si qui va posar a en Bauzà tampoc ho va fer pels seus mèrits i sí perquè era obedient?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *