El perill de no fer política

El Govern de Mariano Rajoy es va emportar la setmana passada la primera patacada de la legislatura. Que el Congrés tombi un Decret Llei aprovat pel Consell de Ministres, com ha passat amb el relacionat amb la crisi dels estibadors, era quelcom que només havia passat dues vegades en democràcia. I l’anterior datava de quan Suárez era president. No ha plogut res. Sense que sigui un fet que tregui la son a la Moncloa, el que ha quedat molt clara és la debilitat d’un Govern que, amb un PSOE en plena reformulació, es troba en franca minoria al Congrés. Que els seus vots més els de C’s i el diputat de CC no sumen ja era sabut, però sembla que no se n’havien adonat fins llavors.

És un problema, sí, diuen des de l’Executiu, però tampoc s’acaba el món, pensen. Tot i que de ben segur se’ls hi apareixen tots els fantasmes quan cauen en que en un mes han d’aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat. Amb un Govern en minoria que no s’ha preocupat el més mínim en estendre ponts amb altres formacions (i que traeix els que tenia amb altres com Ciutadans), haver de tirar endavant uns pressupostos no serà feina fàcil. Els de Rajoy segurament encara tenien al cap la darrera legislatura, on el ‘rodillo’ parlamentari de la majoria els hi deixava fer i desfer el que volguessin i com volguessin. Però ara aquest és un nou escenari en el que ni es troben còmodes ni pel que molt menys estan preparats ara mateix.

Si no es tiren endavant els pressupostos, està clar que unes noves eleccions tornen a agafar més força que mai. De nou, uns comicis on ells són els favorits però, ull, que aquest cop potser que el PSOE sí competeixi. Ara mateix els socialistes, en ple debat congressual, són una incògnita cap a on es dirigiran, i haver d’anar a les urnes contra un Sánchez màrtir reforçat segur que no seria un escenari ni molt menys desitjat al carrer Gènova. Si hi ha canvi de rumb, Susana Díaz és apartada del poder i els socialistes comencen a fer coses coherents, són molt perillosos, més que res per la incògnita que signifiquen. Llavors sí que els populars podrien inclús preveure un escenari on la seva majoria es veiés encara més debilitada. Així que Rajoy i els seus tenen un mes per intentar deixar de fer allò que durant massa temps han vingut fent: utilitzar la força (ja sigui parlamentaria o judicial) per evitar fer política. Tic tac.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *