El proper 21 de gener sortim al carrer, hem d’aturar el CETA

La signatura sobre el CETA, el diumenge 30 d’octubre, no era definitiva. El CETA ha de ser discutit als 38 parlaments de la UE, (hi ha països, com Espanya amb dues cambres ).  Però cada cert temps hi ha notícies que passen  sense molta repercussió a l’opinió pública, però molt importants, fa cosa d’un mes l’Advocada General de la Justícia Europea ha qüestionat que la Comissió Europea pugui aplicar de manera provisional el CETA, abans de la seva ratificació per cada un dels estats, per tant, el CETA no està dat i beneït.

És important en aquest escenari, seguir amb la campanya informativa, i també de mobilització.

Recordem per exemple que fa unes setmanes es va fer públic que  només el formatge maonès, de totes les DO de les Illes,  ha estat inclòs en el tractat del CETA, per ser protegit… la pregunta és senzilla: i la resta? I les que  podrien crear-se en un futur? Res de res. Ja poden posar “sobrassades” als escenaris dels mítings, els del PP a Mallorca, que si el CETA va cap endavant, es condemna al sector primari i l’esforç de les darreres dècades per posar en valor els nostres productes locals i singulars, a la ruïna.

Un dels perills més grans són els ICS, és a dir els sistemes internacionals d’arbitratge (de més que dubtosa cabuda dins els sistema legal europeu) ja que poden fer que la democràcia quedi en paper banyat davant les més que possibles demandes de les multinacionals, que per cert, majoritàriament anirien en contra dels interessos de les PIMEs, si posem per cas una administració local o autonòmica, vol afavorir amb clàusules socials les empreses locals en un concurs d’un servei. Açò seria competència il·legal ens dirien… quina barra!. I està clar que les PIMEs, ni tampoc les administracions locals poden assumir les despeses d’anar a uns tribunals on el cost és molt elevat.

No podem tampoc refiar-nos de que la nova administració Nord-americana, amb Donald Trump com a President, aturi els tractats. Tot el contrari, ben segur que finalment per les pressions de les multinacionals, Trump acabarà per ratificar-los, empitjorant encara més les clàusules i eliminant qualsevol menció a la protecció social, laboral o mediambiental.

La lluita en defensa de les persones i en contra de que els interessos de les multinacionals, puguin estar per damunt de qualsevol dret social, civil, mediambiental, laboral o democràtic, encara continua. No ens queda més opció, que seguir defensant la democràcia, davant aquells que la volen sotmesa i substituïda per la plutocràcia.  Dia 21 de gener hi haurà una nova mobilització a nivell europeu, que hauria de ser més important que la del passat 15 d’octubre, aprofitem aquest dies per convèncer a més gent.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *