El retorn

En les setmanes anteriors a la formació de govern va haver-hi insistents rumors de la tasca de visibilitat i contacte que estava fent José Ramón Bauzá per aconseguir que Mariano Rajoy el nomenàs ministre de Turisme o, com a mínim, secretari d’estat. Avui ja sabem que (en aquest cas, afortunadament) les illes no tendran cap «representació» en l’organigrama del nou executiu, ni en el sector turístic ni en cap altra àrea.

Però Bauzá no es rendeix, i ara es postula de nou per tornar a encapçalar el projecte del PP balear, després d’una època en la que no només va aglutinar el rebuig de tota l’oposició, sinó també fortes diguem-ne desavinences internes, silenciades per la còmoda manta del poder però que despertaren just després del desastre electoral d’aquell maig de 2015. El proppassat dissabte, Bauzá anunciava a la societat la seva intenció de presentar-se. Ho feia a la Seu, a la catedral de Palma, perquè ningú va voler obrir-li la del PP. I ahir s’envoltava d’un reduït grup de fidels (entre els que vàrem poder veure a Carlos Delgado, un altre que aspira a un retorn gloriós) per explicar els motius que l’han portat a prendre aquesta sorprenent (o no tant) decisió.

Les primeres conseqüències són fàcilment identificables: per una banda, el complicat paper que té ara Jaume Martínez, que fins aquest cap de setmana liderava el sector oficialista i que, pendent de la seva situació processal, era vist com el candidat «bauzanista»; de fet, alguns apunten que va sopesar retirar-se de la carrera per la presidència. Per una altra, el favor que potser inconscientment s’està fent a Biel Company, líder no oficial del corrent regionalista que ja du molts de mesos teixint la xarxa de suports imprescindible si es vol controlar el partit. El que fou conseller amb José Ramón Bauzá, i que va assegurar que no compartia alguna de les decisions que va prendre el consell de Govern (curiosament, després de la caiguda de l’expresident), es presenta ara com l’única alternativa que pot retornar el PP a la glòria perduda i, vist qui lidera l’altra candidatura, l’únic garant de no repetir els errors del passat. Queda veure ara si Company optarà per la tàctica de Hillary Clinton, identificant a Bauzá amb Trump, i si pot acabar com ella.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *