Eleccions primàries al PSIB: Quin paper juguen les TIC?

(1) Les eleccions primàries del PSIB-PSOE estan a punt de passar a la història, una història que corre molt més que les teories i que les ideologies.

 

No seré gens original si esment el paper que les noves tecnologies van jugar a l’elecció d’Obama com a candidat demòcrata, i després com a President. Comparar els Estats Units amb Espanya, però, només es pot fer a grans trets. Sí podem fixar-nos en l’ús dels nous canals de comunicació, que la democratització d’Internet ha amplificat per a un públic major, i podem demanar-nos si s’han sabut aprofitar les oportunitats, o si les primàries socialistes passaran a la història com una oportunitat perduda per a les TIC.

 

(2) Des de la darrera setmana de febrer, vaig començar a monitoritzar l’evolució de la presència web dels 3 pre-candidats. Les variables que es van tenir en compte foren:

 

1. Web. 1) Optimització del format (Meta tags); 2) Inclusió d’un programa electoral; 3) Links a les xarxes socials.

 

2. Xarxes socials. 1) Referència a les primàries a les “biografies” dels perfils; 2) Enllaç a la web; 3) Ús d’etiquetes (hashtags) personalitzats; 4) Ràtio de seguidors/seguits; i 5) Existència de supporters (joventuts, partidaris, etc).

 

Hi ha diverses teories dins la Ciència Política que valoren els continguts i formats de les webs polítiques (a), però en aquesta ocasió volíem traçar l’evolució dinàmica entre el principi i el final de la campanya, per a cal·librar quina importància rep la presència online en unes eleccions històriques com aquestes.

 

(3) En funció dels indicadors que hem recollit en l’apartat anterior, la setmana vinent estarem en posició d’oferir-vos un breu resum, per tal de puntuar grosso modo la campanya online de Francina Armengol i d’Aina Calvo.

 

Val a dir que les seves dues situacions de partida són completament diferents, al manco, en aquests quatre aspectes:

 

1r. Armengol no ha guanyat mai unes eleccions com a candidata, però ha ocupats càrrecs executius, com el Consell de Mallorca. Calvo va ocupar el càrrec de batlessa de Palma després de les eleccions municipals, gràcies al pacte amb altres forces polítiques.

 

2n. La candidata de l’anomenat “aparato” del partit, és a dir, la candidata oficialista, és Armengol. Calvo va anunciar la seva intenció de concórrer amb molta antelació, i es beneficiaria del vot obert (ciutadans no adscrit al partit), ja que els permetria de triar una opció diferent a l’oficial.

 

3r. La visibilitat d’Armengol com a portaveu del PSIB al Parlament, juntament amb la seva rellevància mediàtica durant els darrers anys, contrasta amb la visibilitat que els mitjans atorguen a la portaveu dels socialistes a l’Ajuntament de Palma, molt més limitada pel càrrec que ostenta.

 

4t. La manca d’un programa diferenciat entre amdues ha alimentat el discurs negatiu que equipara les dues candidatures, per ventura, orientat a immobilitzar el vot.

 

(4) Una vegada plantejada la situació de partida, i vistes les variables que duim més d’un mes estudiant, només em queda plantejar la qüestió sobre quin pes han tingut les noves tecnologies en aquesta campanya, si s’han fet servir com a canals de comunicació, de fidelització o de captació i si tindrà el seu reflex el dia 6 d’abril.

 

D’aquí una setmana compartirem aquí les dades, comparatives i conclusions. Què en pensen vostès del paper de les TIC en aquesta campanya?

 

(a) Gibson, R. i Ward, S. (2000), «A Proposed Methodology for Studying the Function and Effectiveness of Party and Candidate Web Sites», a Social Science Computer Review, 18 (3).

Per a veure un exemple pràctic, recoman el següent article: Padró-Solanet, A. i Cardenal, A. S. (2008), «Partidos y política en Internet: Un análisis de los websites de los partidos políticos catalanes» a Revista d’Internet, Dret i Política, 6.

0 comentaris a “Eleccions primàries al PSIB: Quin paper juguen les TIC?

  1. Ha obviat en el seu comentari que Aina tampoc ha guanyat cap eleecions i que Aina és la candidata del seu propi aparato, el de Palma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *