Els compromisos s’han de complir

El Govern de les Illes Balears ha llançat una campanya ambiciosa. A través de l’Institut Balear de la Dona ha posat en mans de la ciutadania, Re acció un pacte social contra les violències masclistes i a favor de la igualtat de dones i homes. Ho trobareu al web del Govern, de l’IBD. També als pobles de les nostres illes han rebut, reben i rebran la visita d’una furgoneta amb aquest lema i que possibilita a la ciutadania, la signatura del compromís.

Si visiteu la web, hi trobareu milers de persones que han signat, també centenars d’entitats de tot tipus, des dels Ajuntaments fins a partits polítics, clubs esportius, organitzacions no governamentals, associacions, federacions…

Però no només es tracta de signar un compromís, s’ha d’especificar quines accions es duran a terme. Perquè quan ens demanen una adhesió a alguna campanya no costa gens estampar la signatura i que altres continuïn la tasca. Aquesta vegada es demana més responsabilitat que una simple adhesió. Es demana un compromís.

MÉS per Mallorca va signar el compromís i es va comprometre a fer formació al si de la seva formació política. Una acció que ha començat a materialitzar-se fa pocs dies amb la primera Jornada sobre Com aplicar polítiques públiques d’igualtat. Durant quatre hores, un dissabte matí, un grup d’expertes debaté amb les inscrites els conceptes generals, la normativa autonòmica i les polítiques insulars. Així com una identificació de les oportunitats per a treballar en concret no només cap a les accions polítiques a les institucions sinó també al si de la formació política. Una vegada redactades les conclusions es faran públiques a la seva web.

Una trobada profitosa de posada en comú experiències, idees, propostes. Un espai per a la reflexió i la identificació dels problemes del dia a dia. Una aturada en les activitats per a compartir i aprendre.

Una materialització del compromís adquirit que no acabarà en una sola Jornada. Tindrà continuïtat de manera més descentralitzada i propera en petit format per arribar a més gent, als pobles.

Perquè el compromís en la lluita contra les violències masclistes ha d’anar íntimament lligat al de la igualtat. I aquesta lluita del feminisme la comparteixen dones i homes que coincideixen ideològicament en la necessària transformació d’aquesta societat patriarcal i masclista que vivim.

Transformació que comença per cada una de les persones que planta cara als estereotips de gènere que continuen presents en la publicitat, en els mitjans de comunicació, en les xarxes socials. En les relacions humanes al treball, a la família.

El feminisme és una ideologia no una moda passatgera. Afortunadament neixen organitzacions feministes amb gent jove que reivindica la igualtat i unes relacions afectives entre iguals, sense domini, sense submissió.

I afortunadament també tenim partits que incorporen el feminisme en el seu ADN. En moments difícils on allò que més es valora i es promociona és l’individualisme, així com el tan conegut «fer-se un mateix» que ens expliquen tantes sèries i pel·lícules americanes, presentar-se com a feminista i demostrar-ho amb fets té més mèrit.

En la nostra societat on el treball col·lectiu, la militància són mal vistos, ésser conseqüents i treballar per la igualtat, contra les violències masclistes, són valors que convé difondre. Complir els compromisos adquirits és també un valor que convé donar a conèixer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *