Els contractes de MÉS

Biel Barceló no és sant de la meva devoció, ni tampoc bona part de l’actuació política dels ecosobiranistes al Govern. Però opinions personals a part, em sorprèn el tractament mediàtic i social rebut per MÉS a causa dels contractes a dit de Jaume Garau. Em sorprèn la falta d’equanimitat. La falta d’opinions contrastades. El discurs únic.

Hi ha un fet incontestable: s’han signat contractes per valor de desenes de milers d’euros amb una empresa afí al partit. Però ningú, que jo sàpiga, ha contestat a l’opinió pública algunes de les preguntes clau: s’ha comès alguna il•legalitat? Hi ha algú imputat? No es van fer els estudis? No hi ha informes jurídics que avalin el procés? És una pràctica habitual en el món de la contractació pública el que s’ha fet? Estaven justificades les contractacions a dit? Quina relació tenen Barceló, Mateu i Vidal amb tot això?

Mooooolt abans de respondre a aquestes qüestions, abans de demostrar-se si s’havia comès alguna infracció legal, la Consellera de Cultura, Transparència i Esports va dimitir (en un gest poc valorat a parer meu pel conjunt de la ciutadania). Alhora, MÉS va iniciar el procés d’expulsió de Jaume Garau. Els responsables de la formació no varen tardar ni 24 hores en donar explicacions a la seva militància en una assemblea oberta; a la ciutadania a través dels mitjans de comunicació; i als representants del poble de les Illes al Parlament.

MÉS ha comès un error ètic, no hi ha dubte, ho han admès. Al país que molts desitjam, aquestes actuacions clientelars de donar subvencions als amiguets han de desaparèixer. Però l’arbre no ens deixa veure el bosc. MÉS també és el partit d’en Toni Verger i Joana Lluïsa Mascaró. Persones que, davant la mínima sospita de malversació, van deixar els seus càrrecs públics. MÉS també és el partit de Ruth Mateu, una Consellera que ha dimitit abans que s’iniciï qualsevol investigació… Per què dic això? Per què vull recalcar-ho? Perquè em sorprèn la falta d’equanimitat cap a la formació ecosobiranista en aquest aspecte. Per què aquest tractament? No en sé la resposta… Els dirigents de MÉS, davant aquesta crisi, podrien haver fet més en favor de la transparència, potser. Però no és presentable considerar que han estat passius davant les (possibles!) il·legalitats.

Per cert, ningú provinent del sobiranisme polític ha estat condemnat per corrupció a Balears en 40 anys d’autonomia… tant de bo tots els partits d’aquestes illes poguessin dir el mateix.

Un comentari a “Els contractes de MÉS

  1. Totalmente de acuerdo contigo Joan Pau, hay un discurso único, la conocida táctica de acoso y derribo. Herir al enemigo, hace que se vaya minando su voluntad, su moral, y desde la reacción de Més per Menorca y las dimisiones en cadena esto ha sido un non stop. No lo dice Sun Tzu, lo dice el sentido común, si no calculas las consecuencias de tus actos, que no te sorprenda esta jaula de grillos, siendo los grillos todos los críticos contra Més. Pero no es el momento de repartir responsabilidades entre Psib y Més. ¿Acaso Psib no ha adjudicado ningún contrato menor en lo que va de legislatura?¿Y? La reacción mediática no ha sido proporcional ni cuantitativa ni cualitativamente, porque nunca lo es. Ingenuo el que espere recibir un espaldarazo del holding de prensa. Ellos van al escándalo, van a generar ruido. Lo hechos hablan por si solos. Puede haber alguna ilegalidad en fraccionar un contrato, pero eso en el contexto del agujero negro de la deuda pública (gracias al PP y su recurrente petición de créditos y proyectos tipo Palma Arena, Son Espases, carnet sostenibles, turisme jove, etc.) es ridículo. El peso emocional que tiene es harina de otro costal. El votante de Més se siente traicionado, y esto sólo se arreglará si se instaura una gestión eficiente, económica y abierta.

    Més no es un sujeto político pasivo y debe demostrarlo con un esfuerzo de apaciguar internamente diferencias. Haced las paces y a gobernar, que son dos días.

    Las posibilidades de éxito son menores que antes, pero siguen estando allí, Més está en el govern y otros lugares gracias a su apoyo en las urnas. Ejerced con valentía esa responsabilidad, ahora o nunca, ese es el verdadero contrato que se debe cumplir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *