Els debats polítics i els programes de Govern (II)

Comentava en el meu darrer article l’absència de programa polític de sanitat del Partit Popular, tant a l’any 2011, com ara mateix.  I ho justificava recordant con el propi Govern de les Illes Balears havia anat donant bandades, prenent decisions que pocs mesos després tornava enrere, en comprovar l’absurditat de les seves pròpies mesures, casos de la Gerència d’Atenció Primària o dels Hospitals Joan March i General per anomenar dos exemples. També ho demostrava el fet de que els equips directius no duraven ni un any en els seus llocs, començant per la pròpia Conselleria i continuant pel Servei de Salut i les diferents Gerències adscrites.

 

Una nova actuació, en aquest cas del Govern de l’estat espanyol, de fa molt pocs dies, me ve a donar la raó en les meves afirmacions. Tots recordarem el ja famós “Real Decreto-ley 16/2012, de 20 de abril, de medidas urgentes para garantizar la sostenibilidad del Sistema Nacional de Salud” aprovat pel Govern de l’estat sent Ministre de Sanitat la Sra. Ana Mato, sense escoltar a ningú, cap debat parlamentari previ.

 

Una d’aquelles mesures consistia en retirar la targeta sanitària als immigrants sense papers, uns 20.000 a les Illes Balears, el que representava que aquestes persones perdien el dret d’accedir a Atenció Primària de Salut, a tractaments,  a un seguiment de les seves malalties. Només es permetia l’atenció a urgències i en alguna comunitat com per exemple la nostra en el seu inici, prèvia signatura de conformitat de pagament. Tots recordarem sempre la nefasta conseqüència que va tenir a la nostra Comunitat l’aplicació estricta d’aquest famós Real Decret Llei, descansi en pau Alpha Pam. Doncs bé, ara que tots els partits polítics estan defensant en major o menor grau l’universalitat de l’atenció, i ara que el partit popular ha pogut constatar a Andalucia el preu de la seva manca de sensibilitat, fan una mitja marxa enrere i anuncien que els immigrants si podran accedir a Atenció Primària de Salut, per que tothom m’entengui a la infermera i metge de família però no tindran  targeta sanitària, es a dir tractaments, proves complementàries, de moment res de res. I no s’ho perdin, un dels arguments que utilitzen per justificar aquesta mesura és el suposat col·lapse que provoquen aquestes persones als serveis d’urgències dels hospitals. Si no fos perquè és un tema tan greu hi hauria per posar-se a riure i no aturar en una bona estona, perquè òbviament no són aquestes persones qui emplenen les urgències dels hospitals, ni són ells els que posen, ni han posat mai, en perill la sostenibilitat del sistema sanitari.

 

Una vegada més el Partit Popular s’esmena la plana a ell mateix, però lamentablement en aquest cas ho fa tard, molt tard i a més malament. No concedir la targeta sanitària a aquestes persones representa no poder accedir a tractaments crònics, una diabetis o una hipertensió per posar algun exemple. Es una mesura totalment discriminatòria que ni tan sols es justifica  en termes econòmics, perquè qualsevol complicació aguda d’aquestes malalties que si haurà de ser tractada, té un cost molt més elevat que el propi tractament de la malaltia crònica.

 

El Partit Socialista no tan sols inclou en el seu programa recuperar la universalitat de l’atenció com a primera mesura, si no que a més proposa una reforma constitucional que inclogui en el capítol de drets fonamentals, el dret a la protecció de la salut i la cobertura del sistema sanitari públic, igual per tots els ciutadans i residents. El que es pretén amb aquest punt és blindar dins la constitució el dret a la protecció de la salut, de manera que quedi fora de qualsevol estratègia partidista i molt manco electoral.

0 comentaris a “Els debats polítics i els programes de Govern (II)

  1. Certament estaria molt bé poder blindar el dret a la protecció a la salut i el sistema sanitari dins de la Constitució. I encara més, que la gestió de la salut surti de la confiança política i sigui només per professionals, des de les supervisores d’infermeria fins els directors gerents!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *