Els jardins del Palau de Marivent

Està en boca de molta gent l’obertura al públic dels jardins del Palau de Marivent, i als visitants se’ls ha demanat què n’opinen, dels jardins. Hi ha hagut respostes per tots els gustos, a molts els hi han agradat, altres s’esperaven més i altres han sortit decepcionats, però tots esperaven veure el Palau de més a prop, fins hi tot visitar-lo per dedins i gaudir del morbo de veure els dormitoris de Ses Majestats els Reis i dels Reis Emèrits. Però no, no és possible, ben normal, a ningú li agrada ensenyar les dependències més íntimes de casa seva.

Jo he tingut la possibilitat de veure el Palau de Marivent moltes vegades acompanyant als Presidents de les Illes Balears a les audiències estiuenques anuals amb Sa Majestat el Rei que des de ja fa uns anys tenen lloc al Palau de l’Almudaina.

A l’arribada al Palau ens dirigien a La Masia, on esperaven el Cap de la Casa de Sa Majestat el Rei o be el Secretari General (depèn de qui gaudia de vacances) per rebre al President de les Illes Balears. Allà fèiem temps fins que des del Palau avisaven que l’Autoritat podia pujar, i ho feia acompanyat pel Cap de la Casa, o el Secretari General, l’Ajudant de Sa Majestat, el Rei i jo. L’accés habitualment no era per la porta principal que està reservada pel President del Govern de la Nació, Caps d’Estats o Alts Dignataris en que Sa Majestat el Rei els rep a peu d’escala.

En una de les primeres audiències, el M. Hble. Sr. Gabriel Cañellas, President de les Illes Balears, va lliurar a Sa Majestat el Rei la Medalla d’Or de les Illes Balears, sense bombo i platillo, d’una manera privada, sense cap foto. El President volia que la primera la tingues Sa Majestat el Rei.

Jo esperava amb el Cap de la Casa o el Secretari General mentre es produïa l’audiència, record amb molt d’afecte les converses amb el Sr. Sabino Fernández Campo, ho sabia tot, tenia una gran personalitat, era un home seriós, contundent, gran coneixedor de la Casa Reial i savi conseller de Sa Majestat el Rei. En aquells dies dels anys 80 va començar la meva estreta vinculació amb la Casa Reial i que encara continua ara.

Mes tard es va construir Son Vent i Son Ventet a càrrec del Sr. Aleix Reynés , arquitecte de la Comunitat Autònoma ja jubilat que va fer una gran feina amb la construcció d’unes dependències tan ben adequades a les necessitats de la Família Reial que cada dia creixia més.

Moltes Comunitats Autònomes voldrien tenir com a principals veïnats a la Família Reial, donarien el que fos. Però NO!! Nosaltres NO. El Govern de les Illes Balers no ha aturat fins que ha aconseguit obrir els jardins al públic, que no són gaire cosa però formen part de l’entorn del Palau de Marivent. Uns jardins que ajudaven a que la Família Reial se sentís còmoda. Ara ja han aconseguit que siguin públics, que es puguin visitar. Han fet cap consulta als ciutadans per saber la seva opinió o si eren del seu interès? Potser seria més beneficiós invertir els milers d’euros que s’hi han gastat en solucionar els problemes de neteja de Palma, que bona falta fa.

Com sempre, la Casa Reial no ha posat cap entrebanc, tot el contrari, com no pot ser d’altra manera. El nostre govern s’ha plantejat aquest tema com a Monarquia o República i no és així. La Monarquia Parlamentaria està contemplada a la Constitució, de moment no hi ha altre sistema. Amb l’excusa que les estades estiuenques de Ses Majestats els Reis i la Família Reial són més curtes, n’hi ha que voldrien que escollissin un altre indret per estiuejar, però no, Sa Majestat el Rei té a Mallorca la seva gran afició, la vela, aquí ha après a navegar i a estimar les Illes Balears, sentiment que ha heretat del seu padrí i dels seus pares. En la meva opinió, els nostres governants no hi veuen a més de tres pams del nas.

Un comentari a “Els jardins del Palau de Marivent

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *