Els mallorquins i el lloguer turístic (I)

Si haguéssim de triar una paraula relacionada amb la darrera temporada alta turística, de ben segur que entre èxit, recuperació o ecotaxa la medalla d’or seria per saturació. Una saturació que per a molts de ciutadans és innegable (veure QG 304), que també han percebut un nombrós percentatge de turistes (QG 306) i que, més enllà de les situacions més o menys puntuals de massificació, té unes implicacions socials, mediambientals i econòmiques que no podem ni volem obviar.

Segons les darreres dades disponibles, hi ha hagut moments en què les illes pràcticament han doblat la seva població, situació impossible si ens atenem al nombre de places legalitzades que existeixen actualment en la nostra comunitat. On s’allotgen aquest visitants durant la seva estada? Doncs a habitatges destinats a ús turístic, sigui quina sigui la seva situació administrativa: xalets, cases, pisos i fins i tot habitacions s’estan llogant per donar cabuda a aquest turistes, generant una sèrie d’externalitats  que s’han de tenir en compte i que s’intenten aclaria amb el nou número de Quaderns Gadeso, que reflecteix els resultats d’una enquesta als ciutadans de l’illa de Mallorca sobre una qüestió que genera polèmica, que té darrere tant defensors com detractors i que és molt complicada de gestionar.

L’esborrany d’avantprojecte de llei que ha presentat el Govern de les Illes Balears per tal d’intentar regular el denominat lloguer turístic no ha semblat bé a gairebé ningú, encara que per motivacions diverses. Uns asseguren que entra en contradicció amb lleis de major rang, altres que és massa permissiva, els de més enllà que impossibilita de facto l’ús turístic d’habitatges…

Hi ha persones que veuen com poden perillar els beneficis econòmics que els reporta l’activitat, mentre d’altres la consideren una competència deslleial envers el seu model de negoci. Hi ha col·lectius que reclamen la seva liberalització total, enfront d’altres que demanden la prohibició per aquest tipus de sistema d’allotjament, argumentant els efectes perniciosos que pot tenir sobre el territori, el medi ambient o el dret a l’habitatge.

També hi ha postures intermèdies, que aposten per una regulació que, malgrat tot, consideren complicada, i fins i tot resignats que afirmen que, per molt que s’intenti fer des de les administracions, el mercat, ajudat per les noves tecnologies i per una nova concepció de fer turisme, és un monstre que no es pot parar amb lleis ni normatives, i molt menys quan la capacitat d’inspecció i control és tan limitada per a una activitat tan estesa.

I els ciutadans de Mallorca, què en pensen? Segons el darrer número de Quaderns Gadeso, en general (sense entrar en les seves diferents tipologies) un 58% de la població es mostra en desacord amb el lloguer d’habitatges per a ús turístic, enfront de prop d’un 30% que hi està a favor. Com és lògic, aquesta primera opinió genèrica s’ha d’aprofundir i analitzar, intentant aportar una mica de llum a una qüestió que, com ja hem comentat, assegura la polèmica i, consegüentment, les dificultats per assolir algun tipus de consens entre les distintes parts. Demà en continuarem parlant.

2 comentaris a “Els mallorquins i el lloguer turístic (I)

  1. Si les pisos de vivendes residencias es converteixen en allotjaments turístics, les ciutadans que hi viuen i que voleen viure en pau, sense renous no ho poden fer. Crec que, en cas de conflicte, s’ha de salvaguardar nals ciutadans que pateixen aquests problemes, pagam impostos, i a més, per això hi ha hotels, pensions, campins, i altres tipus d’allotjament. I altra qüestió molt important: el preus de lloguer…els habitants de Palma en molts casos s’han d’anar a viure a pobles perquè no poden pagar el lloguer als preus alts que estan ara, amb el problema afegit dels atascos que es produeixen en hores puntes a l’entrada i sortida de Palma en l’autopista….

  2. Lloguer de xalets i pisos= especulació
    Lloguer d’habitacions (bed and breakfast)= economia col·laborativa
    La Llei prohibeix el lloguer d’habitacions a visitants i regula l’economia especulativa. Algú entén res?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *