Els més vulnerables

Actualment, a Espanya només s’inverteix el 1,3% del PIB en protecció social a la infància, quan la mitjana de la UE es troba en el 2,3%. En l’esborrany dels pressupostos 2017 presentats pel govern estatal hi ha inclosos uns 340 milions d’euros destinats a reduir la pobresa infantil, el que suposa, és cert, un lleuger increment en relació als comptes de l’any passat però continua sent una xifra molt inferior als 1.000 milions que es plantejaven en el pacte d’investidura del Partit Popular i Ciutadans.

La infància és el col·lectiu més colpejat per la crisi econòmica de la nostra societat, i tots els partits s’omplen la boca quan en parlen. Malauradament, aquesta impostada preocupació no se sol traduir en l’assignació de fons necessaris per acabar amb una situació de vulnerabilitat que afecta a un de cada tres nins i nines de l’estat espanyol.

Seguint la tònica habitual, els pressupostos que previsiblement s’aprovaran obvien les recomanacions del Comitè dels Drets de l’Infant d’aplicar un enfocament basat en els drets de l’infant, aplicant un sistema de seguiment a l’assignació i el ús dels recursos destinats als nins a tot el pressupost (per posar en relleu i poder avaluar la inversió en la infància), i, el que és encara pitjor, la llei que contempla l’obligatorietat d’elaborar memòries d’anàlisi d’impacte normatiu en la infància i adolescència.

Per tant, i malgrat la classe política continua manifestant sempre que en té ocasió que la infància és prioritària, no predica amb l’exemple assignant-hi els recursos necessaris. Hom podrà dir que no hi ha doblers per a tot i que cal tenir una visió global, valorant i sospesant els interessos i les reclamacions de cada sector i de cada col·lectiu, però si els responsables de repartir els recursos reconeixen que sí, que els nins i nines són els més vulnerables de la nostra societat, han d’actuar en conseqüència i rectificar en aquelles partides que suposin un increment en la inversió en la infància.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *