Els texans o el silenci?

Hom no pot negar que les formes són importants. La manera com es fa una cosa, les paraules utilitzades, la vestimenta, els procediments… són aspectes, per sort o per desgràcia, en moltes ocasions fonamentals per a l’èxit d’una empresa (en l’accepció àmplia del terme) o la credibilitat d’una persona. Però en cap cas les podem avantposar al fons i molt menys atorgar-les tota la culpa d’un determinat fracàs.

Dic això per les paraules de l’ínclit Francisco Marhuenda en un recent debat sobre el periodisme. El director de La Razón va piular que “Los periodistas igual hace tiempo que perdieron el prestigio cuando van a ruedas de prensa en vaqueros…”, quan des del meu punt de vista hi ha qüestions molt més importants que la indumentària que expliquen el desprestigi de determinats mitjans. En primer lloc, tergiversar la veritat a conveniència, bé sigui per interessos polítics o per decisions empresarials. Crec que precisament Marhuenda és un excel·lent exemple de parcialitat periodística i, per tant, peça clau en la manca de prestigi que ell mateix denuncia (cap geperut no es veu la gepa, pel que sembla).

I sense entrar en el tema de la vestimenta adequada per cobrir rodes de premsa, consider molt pitjor per a la credibilitat de la professió que els responsables dels mitjans de comunicació s’avinguin a enviar reporters a les convocatòries de polítics (o qualsevol altra figura d’interès) que no admeten preguntes. Si no deixen treballar als professionals, per què malgastar temps i doblers en una mal anomenada roda de premsa que es podria fer arribar a les redaccions a través, per exemple, de Youtube? Quin sentit té, per al prestigi del periodisme, que els mitjans facin de simple corretja de distribució del missatge institucional, sense possibilitat de preguntar, rebatre o aclarir els aspectes en els que el polític de torn no vol entrar? De veres dóna el director d’un rotatiu nacional més importància als texans que al silenci imposat en massa ocasions des del poder?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *