Enhorabona, Pedro Sánchez!

Enhorabona pels resultats de les primàries. Sempre és bona la participació activa de les persones que han decidit militar en un partit, a més si aquest decideix fer unes primàries per triar al seu líder encara millor.

El nou Secretari General enceta una etapa reforçat pel suport de molta gent que ha demostrat clarament que rebutja la decisió de donar suport al Partit Popular, tal com va decidir la gestora del PSOE. Un suport que també demostra als nomenats «barons», ex-secretaris generals, ex-presidents de govern, que la militància no vol deixar la confrontació amb les polítiques dretanes i conservadores del PP, que no pot acceptar l’abstenció activa del grup parlamentari que ha donat el govern al Sr. Rajoy.

És cert que la socialdemocràcia a tot Europa es troba en una cruïlla: plantejar una política d’esquerres, com ha fet a Portugal o proposa el laborisme a Gran Bretanya, o en canvi seguir l’exemple d’Alemanya, la gran coalició amb la dreta. Aquesta aliança que tant agrada als nomenats barons socialistes espanyols.

A l’Estat espanyol el PSOE té dos grans problemes, ha de ser capaç de desbancar la dreta tenint una política d’aliances clara. Hi ha uns altres partits d’esquerres Podemos i les esquerres sobiranistes. Somiar en tornar al bipartidisme, un gran PSOE front un PP, per molt que agradi als nostàlgics del 1982 ja no serà possible.

L’altre, Espanya és un estat plurinacional i no només com a definició que molts encara neguen,és una altra realitat que s’ha d’assumir i no es podrà fer front sense el reconeixement al dret a decidir dels pobles que formen aquest Estat.

Els reptes són molts. A més, el proper Congrés socialista del mes de juny ha de clarificar cap a on orientarà la seva política. Serà una altra prova pel Secretari general i per la militància. I en conseqüència veurem canvis en la política d’oposició al Parlament, o no.

Enhorabona pels companys i companyes socialistes que han viscut aquest procés amb il·lusió, també amb dificultats, perquè la confrontació d’idees és enriquidora però a vegades massa dura. Enhorabona als dos diputats socialistes de les Illes Balears, en Pere Joan Pons i na Sofia Hernanz que han mantingut la coherència en els seus plantejaments des del primer moment que entraren al Congrés.

Continuarem observant el camí que han iniciat els companys i les companyes que militen al PSOE. Fins a quin punt sabran perdre aquells que donen suport a les polítiques de la gran coalició. Fins a quin punt els qui han guanyat sabran afrontar els problemes amb l’observació de la realitat que ens diu que les esquerres som plurals, com és plural la societat.

I permeteu-me acabar amb un record cap a una amiga que fa molt poc ens ha deixat. Sé cert que gaudiria amb alegria d’aquesta victòria d’en Pedro Sánchez. Aina, te tenim ben present quan vivim aquests moments sense tu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *