Ens ha deixat n’Aina Rado, una bona amiga

N’Aina Radó va ser, és, simplement una bona amiga. Vàrem viure i conviure múltiples i variades històries, historietes i aventures.

Ens vàrem conèixer el 1973, fa quaranta-tres anys, en els entorns polítics de la clandestinitat. El seu “nom de guerra”, una cosa absolutament necessària en aquells temps, era “la russa”, perquè llavors n’Aina estudiava rus (sic!). Amb certa rapidesa es va conformar un grup- primer al PC, després a Bandera Roja- del qual n’Aina en formava part activa de la lluita per recuperar les llibertats individuals i democràtiques de les quals ara, incloses les seves deficiències, podem gaudir. Ja en democràcia, encara en bolquers i amb risc, va formar part del PSI (Partit Socialista de les Illes), un projecte polític nou en aquells temps. Projecte que, tal com em va repetir n’Aina més d’una vegada, va néixer setmesó (abans d’hora).

Si no vaig errat, jo vaig avalar l’entrada de n’Aina al PSOE. Va ocupar diverses responsabilitats publiques, la més recent com a presidenta del Parlament (càrrec que va desenvolupar amb gran dignitat i equanimitat), però mai va abandonar els treballs de “carrer”. En totes les campanyes electorals, agafava el seu cotxe i es traslladava -un dia si i un altre també- a un o un altre poble a fer campanya.

La relació d’amistat que m’unia a ella va superar les possibles concordances polítiques. Es concretaren en uns entorns de convivència comuns, en múltiples projectes i aventures i en llargs viatges a destinacions llunyanes.

N’Aina no era una persona fàcil. Era intel·ligent i en conseqüència lúcida i crítica. Va ser molt crítica amb els seus entorns, fins a pocs dies abans de la seva mort. Era crítica amb els “moments” que vivim, era crítica amb la manca de definició del “seu” partit, el PSOE. No es va limitar a protestar i posar a parir des d’enfora, sinó que va exercir la crítica des de dins.

En definitiva, n’Aina Radó va ser, segueix sent, una bona amiga, sempre generosa i disponible, amb les nostres trifulgues incloses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *