Es romp la tendència

El primer que crida l’atenció en el nou número de Quaderns Gadeso, dedicat com és habitual en aquestes dates a analitzar la confiança dels consumidors a les illes és la ruptura de la tendència a l’alça registrada durant els darrers anys en aquesta confiança, el que vol dir que la immensa majoria és encara molt enfora de reflectir l’optimisme dels que asseguren que el pitjor de la crisi ja ha passat, que la recessió econòmica queda enrere i que l’evolució de les grans xifres, com la prima de risc o el PIB, ens permeten mirar el futur amb més confiança. Els seus arguments són que, un cop sanejada l’economia, a base d’austeritat i retallades, i frenada la destrucció de llocs de feina, ara toca créixer. De fet, el principal missatge del nou govern es basa en mantenir el mateix camí per consolidar la recuperació i poder crear ocupació.

No obstant, el nombre de persones aturades continua sent molt elevat, el consum intern mostra una lleugera tendència a l’alça però encara insuficient i els serveis públics han quedat molt tocats per les polítiques aplicades fins ara. Per això, i tot i que a Balears la percepció sobre la situació econòmica actual no sigui tant negativa com al conjunt de l’estat espanyol, les opinions negatives continuen sent, amb molta diferència, majoritàries: dos terços dels espanyols i sis de cada deu illencs veuen amb negativitat la situació actual de l’economia.

Per altra banda, una majoria considera que la situació econòmica de les Illes Balears durant l’any 2017 serà molt similar a l’actual (37,1%), enfront dels que creuen que millorarà (23,7%) o que encara anirà a pitjor (15,5%). Aquest darrer percentatge és menor que el registrat a nivell estatal, però més elevat que el de la investigació de l’any passat. A més, un 23,7% dels illencs s’instal·la en la incertesa, declarant que no saben quin camí pot prendre la nostra economia.

Darrere aquesta nova baixada en la confiança dels consumidors hi trobam, entre altres, factors com l’elevada inseguretat laboral, concretada en les xifres d’atur (70.000 persones en temporada alta) i en la creixent precarietat; les dificultats en l’economia domèstica de moltes famílies, que en molts de casos es veuen incapaces de fer front als compromisos econòmics adquirits; la sempre imprevisible situació econòmica internacional; la insuportable manca de confiança en què els nostres polítics, d’un i un altre signe, siguin capaços d’aportar solucions efectives a la crisi; o la cada cop major transversal preocupació pel futur dels fills.

En definitiva, l’Índex de Confiança dels Consumidors, després de l’espectacular caiguda registrada de l’any 2012, registrava una corba positiva. No obstant, aquesta tendència s’ha romput enguany, sobretot per una major negativitat en les expectatives envers l’economia domèstica. Encara és prest per afirmar si aquest canvi és puntual o es mantindrà en el temps, però almenys deixa veure que la recuperació econòmica no és (o no es percebuda com) tan ferma ni estesa com alguns afirmen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *