Espectacles

A hores d’ara, el país que ha transformat la política en un espectacle assumeix la victòria de Donald Trump, un cas que sens dubte farà córrer rius de tinta i milers de pàgines d’anàlisi per explicar com un multimilionari que s’envaneix de defraudar a la hisenda pública, racista, misogin i sense cap tipus d’experiència en la gestió pública hagi esdevingut el comandant en cap de l’estat més poderós del món. Trump ha simplificat tant el seu missatge que no hi ha espai per a la reflexió: ell representa l’Amèrica real i només ell podrà tornar-la fer gran un altre cop. La resta és circumstancial, per molt que Hillary Clinton, política experimentada que a nivell internacional s’ha situat com l’alternativa menys dolenta, intentàs conjurar el discurs del seu adversari. Les conseqüències de la victòria del multimilionari encara estan per veure però donada la influència dels EUA, la situació pot arribar a ser molt preocupant.

A un altre nivell menys internacional, la política illenca també està vivint el seu particular espectacle, amb la lluita que estan mantenint Xelo Huertas i Montserrat Seijas amb el que fins fa uns dies era el seu partit. La direcció de Podemos va decidir suspendre-les cautelarment de militància, arran d’una denúncia que implicava la presidenta i la diputada autonòmica amb pressions per afavorir un destacat membre de la formació morada: Daniel Bachiller, secretari d’Acció Institucional i director d’un laboratori amb el que el Govern no renovaria el conveni.

Ha fallat tot, en aquesta obra local: les formes de la direcció nacional, anunciant la suspensió en roda de premsa sense abans comunicar-ho a les afectades, la reacció de l’encara presidenta del Parlament, fonamentant la seva innocència en demandes i querelles no se sap ben bé contra qui ni en base a què, les acusacions creuades dins Podemos, que traspuen batalles intestines no resoltes (amb informes que vinculen Alberto Jarabo amb els nomenaments de la cúpula d’IB3 i amb contractes que beneficiarien a la seva antiga productora), la rebequeria gairebé infantil de Huertas i Seijas, votants alguns punts de l’ordre del dia amb el Partit Popular, els ja famosos excessos a les xarxes socials, etcètera.

Ara que els dies Xelo Huertas com a presidenta del Parlament han arribat al seu final, cal demanar-se si tot aquest rebombori afectarà a l’estabilitat de l’exectiu Armengol i, si és així, de quina manera. El líder de Podemos ha negat aquesta possibilitat, però la pròxima negociació per nomenar la segona autoritat de les Illes Balears seran una bona mostra de la salut dels acords pel canvi (acords que, segons assegura David Abril, de Més, “s’han de revisar fins on faci falta”). L’espectacle tot just comença; veurem com es va desenvolupant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *