Eurovegas arriba a Eivissa

“El impacto puede ser mejor que el de Eurovegas en Madrid” diu el vicepresident del Grupo Matutes, Abel Matutes Prats. El Grupo Matutes presenta un pla d’excel·lència per remodelar tota una zona que abasta la part urbanitzada del final de platja d’en Bossa i terrenys ara rústics de la mateixa zona, fins i tots alguns que queden dins l’àrea d’influència del Parc Natural de ses Salines. La majoria d’aquests terrenys són propietat del grup, molts comprats amb categoria de rústic i que ara pretén que se’ls requalifiqui.

No entraré a qüestionar els paràmetres urbanístics, malgrat que pels pocs detalls que s’han donat es veu que no compleix ni amb les cessions ni amb l’edificabilitat general i necessita de canvis legislatius i de planejament per a la seva consecució; tampoc vull centrar-me en l’oferta hotelera, el camp de golf o en els edificis d’oficines per a les pròpies empreses del Grupo Matutes i que donarien per escriure a prou…

El meu interès va per pel nou Centre Comercial -tipologia ara inexistent a Eivissa- que s’apunta al projecte. Les xifres fan esborronar, més de 55.000 metres quadrats útils destinats a tot tipus d’oferta comercial, de serveis i d’oci. Perquè uns es faci una idea, entre tots els hipermercats que existeixen avui a Eivissa -Eroski, Lidl, Mercadona, HiperCentro, etc.- no arriben ni 20.000 metres quadrats!

Qui i què es podrà instal•lar a aquest nou gran centre comercial no es sap a hores d’ara, el que si és bo d’endevinar, és que hi anirà una gran superfície d’alimentació -motor indiscutible d’aquest tipus de centres-, potser cinemes, etc.

Els gestors i propietaris del Grupo Matutes s’han esforçat en contar les bondats del macroprojecte: creació de llocs de feina a l’hora de construir i en ser que s’obri, inversió que mourà l’economia d’Eivissa i altres repercussions positives pel municipi de Sant Josep.

I les negatives? La primera i fonamental és l’amenaça de mort pel comerç minorista de Vila, un sector ja de per si molt malmès, a qui ja li costa molt seguir el ritme de franquícies i multinacionals i amb unes xifres de consum que minven any darrera any per la crisi, l’atur i la baixada de la renda disponible de les famílies. Les conseqüències són previsibles: petites empreses que tancaran, treballadors que perdran la feina, locals que quedaran buits i deixaran de pagar la renda al propietari, tributs que deixarà de recaptar l’Ajuntament… en fi, un terratrèmol per a una societat petita com aquesta.

Som de l’opinió que en Matutes està escrivint l’epitafi del comerç de Vila i fins i tot, i sense por d’exagerar, la fi d’una fisonomia de ciutat on els carrers estan plens de comerç i permeten el passeig i el lleure a prop d’on un viu. En pocs anys, la Ciutat d’Eivissa -Vila- serà una ciutat dormitori a l’hivern i on just s’animaran algunes zones a l’estiu amb l’arribada dels turistes.

Ara s’està a temps d’aturar-ho, la societat civil, els empresaris, els treballadors, tothom té molt a dir per intentar impedir un projecte molt negatiu pel futur d’Eivissa, en especial pels empresaris i treballadors que es quedaran sense negoci, i per Vila, ciutat a que més directament apunta aquesta amenaça.

I per cert, pobres madrilenys, si lo d’aquí és millor que l’Eurovegas, que Déu els agafi confessats.

0 comentaris a “Eurovegas arriba a Eivissa

  1. Por no hablar del tamaño totalmente desproporcionado de un centro comercial del mismo tamaño apróximado que Porto Pí teniendo mucha menos población.

    Tampoco ha explicado quien esta dispuesto a montar su negocio en ese Centro Comercial. Si no recuerdo mal querían abrir 10 meses al año y tengo mis dudas de que alguna franquicia le interese.

    Le recomendaría al Sr Matutes que se dedicara a lo que sabe hacer, a los hoteles y a la especulación y que deje el comercio a los comerciantes.
    Que deje de tratarnos a los ibicencos como si no supieramos lo que es bueno para nosotros, que deje de ser “el salvador” de Ibiza, en definitiva, que nos deje tranquilos de una vez!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *