Excessos

Mentre m’entretinc a purgar i sanejar l’estat del meu telèfon intel·ligent, embossat per un empatx de uatsaps de vídeos i fotos de menjatorums que, ara, després de Reis, sembla patir una nova llau mediàtica de missatges que ens recorden la culpa i els remordiments pels excessos comesos, penso que -a la fi!- s’acaba aquest període d’occidental folia col·lectiva. Una mescla injectada d’eufòria i masoquisme, de la que tothom es queixa, però tanmateix hi cau, i que ens porta a la voràgine del consum de tot tipus.

Regals raríssims i estranys, més regals, i tudadissa de menjar calòric i paperassa; i alcohol, molt d’alcohol acompanyant una activitat sexual de baixa qualitat (diuen).

I és que continuo daça que daça amb la curolla contra excessos que em preserva, anc no ho faci sempre molt bé, d’alguna tendència fetitxista o deglutiva.

Vagi per notificat per qui vulgui assignar-me el paper de hater, en català torracollons, que som dels que gaudeixen d’un bon vi i d’un gin amb tònica, ensems que creuen que cadascú és lliure per fer tota la destrossa que vulgui i pugui en el seu cosset; tot allò que li vengui de gust malgrat que sovint ignorin que «qui a son enemic plany, a ses mans mor». Això sí, mentre no atempti contra els altres ni contra els béns públics, la qual cosa sembla produir-se freqüentment vista l’escenografia de deixalles i actes vandàlics contra objectes i persones, que exhibeixen de manera vergonyosa les contrades on es practicà el botilot i l’incomodo barrinar de cotxe.

Però resulta que la presumpta llibertat d’atemptar contra un mateix no pot ser mai tota, perquè freqüentment suposa danys col·laterals que els altres pateixen. Es fa ben palès a les carreteres i en el cas dels fumadors passius o els excessos comesos en estat de borratxera per persones que no són de cap manera alcohòliques; vull dir que no són malats, però fan emmalaltir a famílies senceres, provoquen greus accidents, o acaben atupant a la dona.

Fins i tot, si fos el cas que el fet de fumar es pogués homologar a un acte masturbatori íntim, per allò de fer-ho clandestinament, els efectes sobre el fumador tindrien un cost per a la comunitat, perquè atendre una MPOC, un emfisema, un càncer de pulmó, bronquitis, etc. sol representar un cost bastant elevat per a la sanitat pública (o molts de beneficis per la privada).

Potser a algú li plaurà posar-se fins a les celles de cànnabis, d’opiacis, fongs, cocaïna o sedants vulgars fins a tornar-se foll, però una societat sana no es pot permetre que els ciutadans juguin amb llurs gens psicòtics, ni pot dedicar-se, amb l’excusa d’una mal entesa solidaritat, a reparar tota quanta malifeta s’hi hagi produït per una manca general d’educació, prevenció i vigilància.

Ara que hem passat les festes, podríem arribar a pensar que està justificada la disbauxa a tutiplen, que en realitat la cosa dura només uns quants dies, però altre cop ens avisen des de les altes instàncies europees que en la nostra vida habitual utilitzem massa substàncies per a col·locar-nos, i no parlen de drogues il·legals, no; fins al punt que l’estat espanyol ocupa el primer en el consum d’opiacis i sedants (sense prescripció mèdica) com els lorazepam, el diazepam o el bromazepam.

Crec que manca una autèntica, i segurament impopular, actuació de la política envers la salut. Amb l’excusa del déu turístic hem adquirit uns costums altament perillosos, especialment pels nostres joves: anar a dormir tard, tardíssim, rompent els naturals ritmes biològics. Sortir de marxa ja bastant beguts, per acabar amb coma etílic, per no haver de pagar les consumicions dels locals d’oci nocturn. Empastillar-se i emporrar-se fins a la hipoglucèmia, la deshidratació i el mal viatge; massa renou, crits i corregudes amb motocicletes quan ni la mirada ni el cervell estan en condicions de fixar-se en el que hi va per davant…

Parlem de sostenibilitat, però no oblidem que els primers a sostenir-se drets i clars -i no massa grassos- hem de ser nosaltres. Si no ho fem entre tots, no hi haurà qui ho aturi.

Que tinguin un bon any.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *