Fan falta revolucions?

El 7 de novembre en el nostre calendari gregorià, és el dia que va començar la revolució russa de 1917, dita d’octubre perquè allà es regien pel calendari julià i era el mes d’octubre. Enguany idò, farà 99 anys d’aquesta fita, poc estudiada i menys explicada al conjunt de la població, i en molts casos, els règims comunistes s’han posat al mateix nivell que els feixistes que van  sorgir en els anys 30 a Europa.

La revolució soviètica de 1917 té una importància història, social, cultural i política molt important, entre altres coses perquè va ser el primer cop que una revolució d’obrers i camperols es feia amb el poder i va resistir tot i l’atac brutal dels contra-revolucionaris, recolzats per les potències occidentals.

Amb el triomf d’aquesta revolució els partits comunistes van créixer de manera considerable i es va donar una empenta a processos que més tard també durien noves revolucions.

Certament avui l’antiga URSS, ja desapareguda, està governada per un sistema capitalista bastant injust i que res té a veure amb els ideals que van moure als revolucionaris de ara fa uns cent anys. Però la pregunta que volia fer-me avui és, fan falta revolucions? O dit d’altra manera quin camí s’ha de triar davant les més que evidents injustícies que provoca el capitalisme, revolució o reforma?

Després de 1945 i amb les polítiques Keinesianes, els obrers van conquerir a occident un estat de Benestar i unes condicions socials i laborals impensables només unes dècades abans. Però hi ha dos fets que han canviat i condicionat l’evolució del sistema capitalista. Sense cap mena de dubte, l’enfonsament de l’URSS i de l’antic bloc de l’Est, fa 25 anys ha fet avançar novament la ideologia «neoliberal» que a més, va tenir un impuls considerable, amb les polítiques que a finals dels 70, els governs de Thacher i Reagan van «contaminar» tot occident, amb una involució important en el poc estat de benestar existent en aquest països anglosaxons i sobre tot amb l’inici de les «privatitzacions» i la destrucció o debilitament de les organitzacions sindicals.

Però en aquests 30 anys s’ha accelerat un fenomen nou, gràcies en part a les noves tecnologies i que creix exponencialment, i és un capitalisme especulatiu que creix amb la venda de fons voltors, i altres productes financers fonamentats en un procés especulatiu, no real, i que la seva quantitat,  supera en més del 60 el PIB mundial. És a dir vivim en  un món on el «capital financer» supera en molt a la riquesa realment existent i a més paral·lelament aquesta riquesa es concentra cada cop amb menys gent, basta llegir els informes de Oxfam-Intermón.

La democràcia ha estat substituïda per la plutocràcia, i els governs estan controlats i condicionats per les grans empreses multinacionals, governant  a favor d’aquests i en contra dels interessos generals i públics de la majoria de la societat.

Revertir la situació actual, o intentar tornar a sistemes democràtics, passa per reequilibrar el poder i açò vol dir retallar els privilegis que ara tenen multinacionals, Bancs i en definitiva el capital financer, trobau que amb «reformes» es deixarien?

Pedro Sánchez, explicava a l’entrevista de «Salvados» a Jordi Évole, que grups empresarials i financers importants, que recordem-ho, també controlen mitjans de comunicació com ara «El País» havien «maniobrat» per impossibilitar un govern alternatiu al del PP i fer fracassar la tercera via de PSOE+PODEM amb suport extern dels nacionalistes, idò bé, si açò és així, aquí tenim la constatació de que aquests «poders» no   acceptaran reformes, com tampoc ho van permetre amb Syriza a Grècia o tampoc ho permeten a Sudamèrica, tombant Governs a Brasil, Argentina i a punt de fer caure Veneçuela, Equador i potser Bolívia.

Dels errors de 1917 i l’experiència dels «socialisme real»  hem d’aprendre, per no repetir-los a més de que avui no és factible una «revolució» d’aquest tipus, però de revolucions, avui, en fan falta i molt. El capitalisme financer no té reforma possible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *