Fems i incivisme

Dilluns es posava en marxa el nou sistema de recollida selectiva mòbil en els barris de sa Calatrava, Monti-sion i Sindicat de Palma. Es tracta de plataformes de contenidors que es col·loquen en una vintena de punts a les 19 hores on, segons el dia de la setmana, s’hi poden dipositar els diferents tipus de fems que generam (com sembla lògic, els residus orgànics i els bolquers dels infants s’hi poden deixar tots els dies). A les 23 hores, un vehicle elèctric recull els contenidors per procedir al tractament de les escombraries.

L’horari, per tant, no ha canviat; la possibilitat de dipositar el fems més molest (orgànic, bolquers…) cada dia, tampoc; he de reconèixer que no sé si el nombre i la ubicació dels punts de recollida ha disminuït o no, però vull creure que és una qüestió que els tècnics d’EMAYA han estudiat. Per tant, no estaríem parlant en principi d’una profunda modificació dels hàbits (ja sabem que la reticència i resistència als canvis és característica de les persones), sinó de la implantació d’un nou sistema que, des del meu punt de vista, és molt millor que tenir sempre els contenidors en el carrer.

Per què, doncs, el mateix dia de la seva posada en marxa ja hi havia bosses de fems acumulades devora les papereres d’aquelles barriades? Idò pel mateix motiu que al meu barri, on encara funcionam amb el sistema tradicional, els contenidors de rebuig estan plens a primera hora del migdia i els trastos s’acumulen devora els punts de recollida: per incivisme i manca de respecte als altres. Què m’importa a mi si el contenidor verd fa, gràcies a la calor, un xup-xup repugnant mentre jo no tengui la bossa de fems dins ca nostra? Per què m’ha d’incomodar que el carrer s’ompli d’andròmines si jo m’he pogut desfer a la fi d’aquell moble vell o d’aquell vàter que acab de substituir? No és igual que tiri un parell d’enderrocs més si l’abocador il·legal ja està consolidat?

Això sí, després toca queixar-se de la incompetència d’EMAYA, de la brutícia dels carrers o del mal estat dels contenidors. No us prengueu aquesta darrera frase com una defensa acrítica de l’empresa municipal: com a ciutadans, tenim el dret i el deure d’exigir que els serveis públics funcionin d’una manera eficient i protestar quan quelcom no va bé (contenidors inaccessibles per a gent gran, freqüència de recollida insuficient, sistema de recollida de trastos…), però no podem desfer-nos de la nostra responsabilitat com a veïnats. La neteja urbana, com tantes altres coses, comença per un mateix; que un mínim guany en comoditat personal no suposi tenir Palma com la tenim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *