Gestionar la crisi

Com és lògic, des del Govern destaquen la seva manera «valenta, ràpida i contundent» d’actuar davant una situació «que ningú no desitjava», qualifiquen d’exemplar la «dimissió» de Ruth Mateu (cosa que no passa «a altres partits i a altres indrets») i asseguren que estan treballant per no tancar en fals aquesta nova crisi entre els signants dels Acords pel Canvi. I com és lògic, l’oposició aprofita aquesta nova mostra de desunió del pacte per intentar treure’n rèdit polític i continuar desgastant un executiu que mostra preocupants punts febles que ha de saber gestionar.

La seqüència dels fets és prou coneguda: adjudicació de contractes a una persona molt pròxima al vicepresident d’una manera en principi legal però contrària a la imatge de transparència i bon govern que es vol transmetre, filtració interessada als mitjans (cal demanar-se a qui beneficia) i esclat de la polèmica. Divendres, una incòmoda Francina Armengol compareixia davant els mitjans (cosa que, per altra banda, s’ha d’agrair en un món, el de la política, on alguns opten pel silenci, les notes de premsa o el plasma) per explicar la dimissió de la consellera de Transparència i part del seu equip, però sense deixar molt clar perquè Ruth Mateu sí i Biel Barceló no.

Més tard, una de les reaccions més contundents ha estat la de Més per Menorca, partit de Mateu, que ha abandonat el Govern, fet que, tot i assegurar Nel Martí que la seva formació mantindrà el suport parlamentari al pacte, deixa a Armengol en una situació complicada. Tan es així que el portaveu de Ciutadans li ha exigit que es sotmeti a una qüestió de confiança.Val a dir que, donada l’aritmètica parlamentària actual, no tendria dificultats en superar-la, però si s’arriba a aquest extrem el desgast pot ser important.

De tot això se’n poden extreure algunes conclusions: primera, que cal treballar per dotar a l’administració d’eficiència, processos transparents i fiscalització. Les reformes en aquest sentit, no només a Balears i no només en l’àmbit autonòmic, han de ser profundes i consensuades. Segona, que per molt que ho vesteixin amb «els interessos dels ciutadans», els partits, tots, segueixen actuant en funció dels propis (el tant de cops esmentat triomf de la partitocràcia sobre la democràcia). I tercera, que si es continua transitant aquest camí (regnes de taifes, manca de projecte estratègic comú, partits que són alhora socis i oposició…), els governs d’esquerres semblen condemnats a ser uns breus parèntesis a unes illes on el PP, després del congrés que vol superar la nefasta gestió de José Ramón Bauzá, està en condicions de recuperar gran part del suport perdut.

Un comentari a “Gestionar la crisi

  1. Cal rigor:
    De dimissió de la Sra. Ruth Mateu, res de res.
    Ha estat un cessament del càrrec de Consellera.
    Sols cal llegir el Decret 5/2017, publicat en el BOIB del dissabte, signat per la Presidenta Armengol…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *