Governar des del Congrés

Una de les frases més repetides que es pogueren escoltar quan finalment el PSOE va decidir abstenir-se per permetre la presidència de Mariano Rajoy és que, com que el Partit Popular estava en minoria, es podria “governar des del Congrés”. És a dir, que el legislatiu tendria una elevada capacitat d’influència sobre el govern i que es podrien modificar o replantejar les polítiques a seguir. El temps que ha transcorregut fins ara ha palesat que allò era precisament el que semblava en aquell moment, una frase buida de contingut que no passa la més mínima anàlisi sobre el funcionament del nostre sistema.

Cada setmana el Congrés aprova iniciatives parlamentàries que no tenen rang de llei i que el Govern ignora, bàsicament perquè no té obligació de complir-les (tot i ser un mandat de la Cambra on teòricament resideix la sobirania popular. Sense deixar de banda una possible modificació d’aquest funcionament institucional, cal aplaudir la proposició de llei que ha presentat el PNB perquè l’executiu hagi de informar per escrit del grau de compliment de totes aquestes iniciatives i explicar per què no s’atenen les peticions del Parlament.

És a dir, que el govern continuarà amb la potestat de ignorar els mandats parlamentaris però com a mínim ho haurà d’argumentar. Segurament per a molts és un trist consol, i més encara quan sota l’argument de “afecta als pressupostos” es poden negar a quasi totes les demandes parlamentàries, però s’ha de considerar una primera passa per, almenys, dotar d’una mica de transparència el funcionament legislatiu.

Ha quedat clar que, ara per ara, no es pot “governar des del Congrés”, però tenir informes que retratin les actituds de l’executiu envers les cambres pot ajudar a millorar la trista imatge que un bona part dels ciutadans tenen de la política actual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *