Il·luminem-ho de blau, trenquem les barreres de l’autisme

El passat 2 d’abril es va celebrar arreu del món el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, una data amb la qual es pretén conscienciar la societat sobre la incidència d’un trastorn que, d’acord amb els darrers estudis realitzats, afecta en major o menor grau una de cada cent persones. Això significa que a la Unió Europea existeixen actualment al voltant de 5 milions de persones amb autisme, de les quals 450 mil viuen a l’Estat Espanyol. Tot i que cada vegada és major el grau de coneixement de la població sobre els TEA (Trastorns de l’Espectre Autista), moltes de les persones afectades i les seves famílies afirmen que és molt encara el camí que queda per recórrer.

L’Associació de Pares de Nins Autistes de les Balears APNAB – Gaspar Hauser no va voler romandre aliena a aquesta celebració i, com cada any des d’en fa deu, va dur a terme el seu particular acte de testimoniatge, que consistí a il·luminar la façana de l’Ajuntament de Palma de color blau, la tonalitat escollida al seu moment per la federació britànica Autism Speaks per commemorar aquesta data. Simultàniament a la il·luminació de Cort es llegiren textos de Miquel Ferrà i Martorell, pare d’una persona amb autisme, poemes i un manifest a càrrec de Pedro Tortella, un jove amb Síndrome d’Asperger que recordà d’una manera fresca i espontània que les persones amb autisme poden tenir tant de talent o més que les persones considerades “normals”, per bé que cal treballar aquesta faceta de la seva personalitat a fi que pugui transcendir l’embolcall d’opacitat tan característic d’aquest trastorn.

Precisament el lema escollit enguany duia per títol “Trenquem junts barreres per l’autisme. Facem una societat accessible”, amb el qual s’al·ludia de manera inequívoca a la necessitat d’eliminar aquells obstacles que impedeixen que les persones amb TEA puguin dur a terme una vida normal. Per tal d’aconseguir-ho, el moviment associatiu a l’entorn de l’autisme insta els responsables polítics i les institucions a assolir les següents fites:

1. Adoptar una Llei europea d’accessibilitat ferma i eficaç en què s’abordin les necessitats de les persones amb TEA.

2. Treballar junt amb el moviment associatiu de l’autisme per identificar i eliminar les barreres especifiques a què s’enfronten les persones amb TEA.

No són reptes utòpics, ni prop fer-hi. Com en totes les coses, cal únicament voluntat per part de les institucions i els organismes que treballen en l’àmbit de la discapacitat. I també, per descomptat, petites accions com la que el passat diumenge 2 d’abril va dur a terme a la plaça de Cort APNAB–Gaspar Hauser, l’associació de referència amb matèria de tractament dels trastorns relacionats amb l’espectre autista a les Illes Balears. Però no n’hi ha prou amb un dia: cal que tots i cadascun dels dies de l’any siguin d’alguna manera dies blaus, és a dir oportunitats per trencar les barreres que impedeixen que les persones amb autisme puguin desenvolupar-se amb normalitat en tots els àmbits de la seva existència.

Trenquem, doncs, el silenci, els prejudicis, la incomprensió que afecta aquest col·lectiu. Facem una societat accessible a les seves necessitats i anhels, les quals, tal com afirmava el mestre Ángel Rivière al seu decàleg Qué nos pediría un autista, no són gaire diferents de les nostres: “No som només un autista. També som un nin, un adolescent o un adult. Compartesc moltes coses dels nins, adolescents o adults als quals anomenau ‘normals’. M’agrada jugar i divertir-me, estim els meus pares i les persones properes, i em sent satisfet quan faig les coses bé. De fet, és molt més allò que compartim que allò que ens separa.”.

No és poca cosa. Pensem-hi un moment, val la pena.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *